Svet

Objavili satelitske podatke o izginulem letalu

N.J.
27. 5. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Letalo Malaysia Airlines Flight 370 je skrivnostno izginilo med letom iz Kuala Lumpurja proti Pekingu 8. marca letos. Do sedaj ga še niso našli, so pa oblast končno objavile satelitske podatke leta.

47 strani dolgo porčilo vsebuje podatke o letu in v njem je ugotovitev strokovnjakov, da je letalo strmoglavilo v južni predel Indijskega oceana. Letalo z 239 potniki pred strmoglavljenjem ni oddajalo nobenih klicev na pomoč ali drugih signalov, da bi bilo kaj narobe. Strmoglavilo naj bi zaradi pomanjkanja goriva.

Svojci žrtev letalske nesreče so dolgo pritiskali na oblasti, naj objavijo vse podatke. Zdaj so jih le objavili, Avstralske oblasti pa so sporočile, da bo preiskava efektivno zaustavljena do avgusta. Za tedaj načrtujejo intenzivno preiskavo 60.000 kvadratnih metrov velikega območja morskega dna, kar naj bi bilo območje, veliko približno kot Tazmanija. Hkrati morsko dno preiskujejo tudi Kitajci z ladjo Zhu Kezhen, v juniju pa se jim bo pridružila še ena ladja. Ko bodo pričeli s preiskavo, predvidevajo, da bodo potrebovali vsaj kakšno leto, da bodo lahko zaključili.