Svet

Oblasti lagale o številu umrlih?

Žiga Kariž
26. 5. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dve novi žrtvi poplav so našli v BiH, s čimer je število mrtvih v poplavah, ki so pretekli teden prizadele tudi Srbijo in Hrvaško, naraslo na skupno 58. Evakuirali so 31.879 ljudi, od tega 25.000 prebivalcev Obrenovca.

Arhiv Svet24

Pretekli teden so katastrofalne poplave zajele dobršen del Balkana. Iz dneva v dan smo poslušali poročila o naraslih vodah, v krajih, ki jih je še nedolgo tega pestila vojna, je naravna katastrofa združila navadne ljudi in spet dokazala, da politikom ne gre verjeti. Srbska javnost in mediji iščejo krivca za uničenje mesta Obrenovac, v katerem naj bi po uradnih podatkih umrlo 33 ljudi, po pričevanju ljudi, ki živijo na teh območjih, pa še veliko več .

Največ skrivnosti je glede stanja v srbskem mestu Obrenovac.

Srbske oblasti zanikajo odgovornost za situacijo. ki je prizadela to območje. A na spletu se je pojavil zapis, ki srbsko oblast postavlja v čudno luč. Poziv, ki naj bi ga 16. maja namenili prebivalcem Obrenovca, se je glasil: »Prosimo prebivalce Obrenovca, da ne zapuščajo svojih domov in se za vse potrebne informacije obrnejo na operativni center Uprave za izredne razmere Beograd.« Zaradi tega poziva naj bi številne družine ostale na svojih domovih, čeprav je Obrenovac poplavilo. Srbska javnost je zaradi tega razkritja ogorčena, pojavile pa so se že zahteve po odstopu odgovornih politikov.

Reševalci so v soboto v Doboju na severu BiH našli mrtvega moškega, ki je veljal za pogrešanega, v kraju Domaljevac na severovzhodu pa so prav tako našli eno mrtvo osebo. Število mrtvih v BiH v poplavah je tako naraslo na 23. Poplave so v Srbiji zahtevale 33 življenj, na Hrvaškem pa dve.

V prizadetih krajih v BiH se nadaljujeta čiščenje in sanacija, še posebej težke razmere pa ostajajo v kraju Domaljevac, v katerem je živelo okoli 4000 ljudi, okoli 95 odstotkov hiš pa je še vedno poplavljenih.

Policija je prepovedala dostop do dveh vasi na območju Bijeljine, kjer je utonilo več sto živali in njihova razpadajoča trupla predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi.

Službe civilne zaščite in občinski krizni štabi v Bosanski Posavini opozarjajo na nevarnost okužb zaradi naglega porasta temperatur in navala komarjev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Doboju, ki je bil popolnoma prekrit z vodo, so deminerji doslej našli okoli sto min in drugih eksplozivnih teles, ki so jih naplavile narasle reke.

Približno 10.000 ljudi, ki so pobegnili s svojih domov zaradi zemeljskih plazov, predvsem na območju Zenice in Tuzle, se še vedno ne more vrniti na svoje domove, tudi zaradi napovedi novih padavin v prihodnjem tednu.