Svet

Nov poplavni val v Srbiji ob koncu žalovanja?

STA/N.J.
23. 5. 2014, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Srbiji se bo danes končalo tridnevno žalovanje, ki ga je srbska vlada razglasila zaradi katastrofalnih poplav, ki so prizadele državo. Medtem ko se stanje po večini države počasi normalizira, pa reki Sava in Donava še naprej naraščata, v Beogradu pa so v pričakovanju manjšega poplavnega vala.

Beograjski župan Siniša Mali je dejal, da proti večeru pričakujejo poplavni val Save, a naj bi ta znašal le nekaj deset centimetrov. Zato je Mali zatrdil, da so Beograd ustrezno zaščitili z dovolj visokimi nasipi.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se bo danes sestal s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem, ki se mudi na tridnevnem obisku Srbije, na katerem se s političnimi predstavniki pogovarja o podrobnostih in prioritetah pri odpravljanju posledic poplav.

Chakrabarti je po sredinem srečanju s premierom Aleksandrom Vučićem dejal, da je EBRD s Srbijo pripravljena sodelovati pri kratkoročnem, srednjeročnem in dolgoročnem načrtu obnove po poplavah. Med najnujnejšimi ukrepi, ki naj se jih lotijo srbske oblasti, pa je izpostavil obnovo cest, vodovodov in električne distribucije.

Hrvaško, ki se prav tako spopada s poplavami, predvsem zaradi narasle Save, pa bo danes obiskala evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva, ki si bo pogledala razmere na poplavljenih območjih Slavonije. Pred tem je obiskala Bosno in Hercegovino ter Srbijo.