Slovenija

Vilijan z Brezij izsiljeval župnika

Dolenjski list/P.R.
23. 5. 2014, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Župnik Anton Marinko je želel pomagati romski družini, a se je z dobrodelnostjo nevede zapletel v umazano igro in ostal brez denarja.

Dolenjski list

Ugibanja, ali je Velijan Kovačič iz romskega naselja Brezje leta 2009 izsiljeval nekdanjega prečenskega župnika Antona Marinka, je presekal Velijan sam. Na novomeškem okrožnem sodišču je namreč goljufijo priznal in tudi sprejel ponujeno kazen tožilstva, 2 leti in 11 mesecev zapora, ter obljubil, da bo plačal premoženjskopravni zahtevek v višini 194.840 evrov. Sodba je pravnomočna.Skoraj tri leta zapora

Anton Marinko se je vsa leta, ko je služboval v Prečni, trudil, da bi zgradil most med Romi in civili, in je, kot znajo povedati ljudje, slepo verjel, da bo Rome spreobrnil in jih civiliziral. Velijan Kovačič se je pri Marinku prvič oglasil leta 2009, ko je prišel iskat mleko za svojega otroka, nekaj za tem so prišli tudi njegovi starši. Kakšen mesec ali dva za tem je prišel Velijan z mamo, ker je očeta oziroma očima Danka zadela kap in sta naročila pogreb. Potem sta prišla poravnat stroške pogreba, čez mesec dni sta naročila tudi mašo. »Ob vsakem srečanju je Velijan govoril o svoji družini, otrocih, o življenju, ki ga živi, o strahu pred drugimi Romi, o izsiljevanju, pretepanju in o tem, da se bo verjetno moral odseliti. Prosil me je, če mu lahko kaj pomagam. Govoril je o svojem delu, da zbira barvne kovine, jih sortira, prodaja, in razlagal, da bi mu šlo delo bolje, če bi imel ustrezno stiskalnico. Ob koncu leta 2009 je večje količine barvnih kovin prodal v tujino, prinesel je celo potrdilo o odpremi. Obljubil je, da bo ves dolg poravnal, ko bodo računi plačani. Nekajkrat je manjše vsote vrnil,« je povedal župnik, ki je bil avgusta 2011 premeščen v župnišče na Bloke.

Velijan, ki je skoraj nepismen, dobro pa očitno pozna kroženje denarja, je že v preiskavi priznal obstoj dolga. Z župnikom sta tudi zapisala Velijanovo obljubo, da bo dolg plačal na obroke. Na list sta tako napisala, da Velijan Marinku dolguje 200 tisoč evrov, ki jih bo vrnil v mesečnih obrokih po 700 evrov. Nato pa se je vse zapletlo. Kaj vse se je dogajalo, lahko preberete v novi številki Svet24!