Svet

Poplavne vode na Balkanu se umikajo, začenja se čiščenje

STA/J.P.
22. 5. 2014, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na prizadetem delu Balkanu se poplavne vode počasi umikajo, narasle reke se vračajo v struge, čeprav od ponekod v Srbiji še vedno poročajo o visokem vodostaju Donave. Ob umikanju vode se v pravi meri razkriva opustošenje območij in pred pristojnimi oblastmi je sedaj zahtevna naloga čiščenja.

Na področju Bosanske posavine na severovzhodu BiH je vodostaj Save začel upadati, še vedno pa veljajo izredni ukrepi za zaščito pred poplavami. Najslabše razmere so na področju Posavske županije, Odžaka in Orašja. Voda, ki je pred dnevi prebila nasip in poplavila območje, se le počasi umika, večji predeli pa so spremenjeni v jezera, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na območjih, kjer so se poplavne vode začele umikati, se razkriva dejanska razsežnost škode in tiste, ki so že dobili zeleno luč za vrnitev na domove, so pričakali prizori opustošenja in neznosen smrad. Oblasti čaka zahtevna naloga čiščenja.

Iz Srbije še vedno poročajo o visokem vodostaju Donave pri Novem Sadu, reka bo še naprej naraščala pri Zemunu in Pančevemu in najvišjo raven predvidoma dosegla v soboto, opozarjajo pristojne oblasti. Na Savi pri Sremski Mitrovici in Šabcu vodostaj Save nekoliko upada, pri Beogradu pa narašča, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zjutraj je v Beograd prispelo 11 komunalnih cistern za čiščenje, ki jih je v Srbijo poslalo bolgarsko podjetje in ki bodo pomagale pri čiščenju najhuje prizadetega srbskega mesta Obrenovac.

Ob temperaturah, ki se bližajo 30 stopinjam Celzija, velik izziv na več območjih predstavlja odstranjevanje mrtvih živali, ki začenjajo razpadati in predstavljajo morebiten vir širjenja bolezni. V Srbiji so po navedbah vlade odstranili že približno 200 ton mrtvih živali.

Katastrofalne poplave minuli teden so v Srbiji in BiH prizadele več kot 1,6 milijona ljudi, četrtina prebivalcev BiH je brez pitne vode. Na Hrvaškem je bilo po navedbah oblasti v poplavah prizadetih 38.000 ljudi.