Svet

Proruski aktivisti v Odesi vdrli na sedež policije

STA
4. 5. 2014, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Odesi na jugu Ukrajine je okoli 2000 proruskih aktivistov danes napadlo sedež policije in zahtevalo izpustitev somišljenikov, ki so bili aretirani pred dvema dnevoma med spopadi s proukrajinskimi podporniki vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet24

Po poročanju britanskega BBC se je sprva miren protestni shod sprevrgel v nasilje, ko je množica več sto protestnikov vdrla v poslopje policije, pri čemer je razbila okna in vrata. Specialne enote so uspele napadalce - nekateri med njimi so bili zamaskirani in oboroženi s palicami - po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ustaviti. Policija je nato v prizadevanjih, da bi pomirila množico, izpustila okoli 30 prijetih proruskih aktivistov.

Protestniki so sicer zahtevali odstop guvernerja Odese Vladimirja Nemirovskega, ki so ga po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass označili za morilca ter ga obtožili odgovornosti za smrt ljudi v poslopju sindikata, kjer je v petek prišlo do požiga, pri tem pa je umrlo 38 ljudi, večinoma proruskih aktivistov. Skupaj z žrtvami spopadov je v petkovem nasilju umrlo 42 ljudi, okoli 200 pa jih je bilo ranjenih.

Protestniki so tudi vzklikali gesla proti vladi v Kijevu in v podporo Rusiji, še poroča Itar-Tass, ki navaja, da so na bližnjih ulicah začeli postavljati barikade. S tem naj bi policiji preprečili, da bi aretirane med petkovimi nemiri prepeljala na pristojno sodišče.

Policija v Odesi je po petkovih nemirih prijela 160 ljudi, ki so bili "najbolj aktivni v množičnih nemirih", in proti njim uvedla kriminalistično preiskavo zaradi povzročanja nemirov ter nasilja nad policijo, še navaja Itar-Tass, ki se sklicuje na ukrajinsko notranje ministrstvo.

Odeso, kjer so v soboto razglasili tridnevno žalovanje, je sicer danes obiskal začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Izrazil je prepričanje, da za dogodki v tem črnomorskem pristanišču stoji Rusija s ciljem uničiti Ukrajino. Cilj Rusije je ponoviti v Odesi to, kar se dogaja na vzhodu države, je dejal.

Jacenjuk je sicer odgovornost za petkovo nasilje naprtil ukrajinskim varnostnim silam in ob tem napovedal preiskavo ter ukrepanje proti odgovornim.