Svet

Policija v Belgiji razgnala prepovedan protisemitski shod

STA
4. 5. 2014, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Belgijska policija je danes v bruseljskem predmestju razgnala udeležence shoda, ki so ga judovske organizacije označile za protisemitskega. Prav po njihovi pritožbi je župan Anderlechta zborovanje, na katerega naj bi prišel tudi sporni francoski komik Dieudonne, danes prepovedal - kot je pojasnil, zaradi groženj za varnost in javni red.

Na t. i. kongresu evropskih disidentov naj bi se danes zbrale številne osebnosti s skrajne desnice, vključno z Dieudonnom, ki je bil v preteklosti večkrat obsojen zaradi sovražnega govora.

Več judovskih združenj in skupin, ki se borijo proti antisemitizmu, je napovedan shod označevalo kot protisemitskega in se v petek tudi pritožilo pri pristojnih oblasteh. Kot so zapisali, gre za "srečanje protisemitskih avtorjev, teoretikov in propagandistov, kakšnega naša država ni videla že od konca druge svetovne vojne".

Župan Anderlechta Eric Tomas je nato danes zborovanje prepovedal, a so organizatorji dogodka prepovedi kljubovali in vztrajali, da bodo počakali na ustrezno odločitev sodišča.

Policija je proti približno 500 udeležencem shoda posredovala z vodnimi topovi in jih razgnala. Nikogar niso aretirali, prav tako ni bilo ranjenih.

"Zmagali smo, pokazali smo svojo moč, pokazali smo, da so nasilni oni in ne mi," je udeležencem dejal eden od organizatorjev zborovanja, belgijski poslanec Laurent Louis, poroča francoska tiskovna agencija AFP.