Svet

Na plano prihajajo temne skrivnosi lastnika korejskega trajekta

N.J.
29. 4. 2014, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Lastnik trajekta Sewol, ki je s seboj na dno morja potegnil okoli 300 življenj, naj bi bil velik prevarant z bogato kriminalno zgodovino, preiskovali pa so ga tudi zaradi smrti kar 32 brutalno umorjenih vernikov.

Reuters

Glava južnokorejske družine, ki je upravljala s potopljenim trajektom, je milijonar, ki je bil v preteklosti že za zapahi zaradi prevar, je slavni fotograf, ki je razstavljal celo v Louvru pod psevdonimom in soustanovitelj cerkve, ki ima v lasti spletno stran www.god.com, poroča Reuters. Yoo Byung-un, moški v 70. letih, je v preteklosti že bankrotiral, je izumitelj gospodinjskih in zdravstvenih pripomočkov, leta 1987 pa so ga preiskovali zaradi smrti 32 vernikov njegove cerkve, a za to ni bil obtožen. Preiskovalci so v sklopu preiskave grozljive tragedije, ki je terjala okoli 300 življenj, pod drobnogled vzeli njegovo rezidenco, kjer biva. Son Byoung-gi, odvetnik Yooja in njegove družine, je dejal, da zaenkrat nikogar še niso zaslišali. "Yoo in njegova družina bodo prevzeli pravne in finančne odgovornosti za tragično nesrečo, če bodo kot lastniki morali," je povedal.

Preiskovalci so pod drobnogled vzeli tudi poslovanje podjetja. Trajekt naj bi bil sicer uradno v lastni družbe Chonghaejin Marine Co. Ltd, ki je trajekt prevzela ob njegovem bankrotu leta 1997. Podjetje je v večinski lasti njegovih sinov Yoo Dae-kyuna in Yoo Hyuck-kija.

Je tudi umetnik ...

Odvetnik Yooja je med drugim potrdil, da Yoo pod psevdonimom Ahae razstavlja tudi svoje umetnije - fotografije. Nekoč je najel del Versaillske palače za razstavo, razstavljal je tudi v Louvru v Parizu. Poleg tega ima tudi vrsto poslov v Kaliforniji, ki so povezani z organskimi farmami in celo zdraviliščem.

Vzdevek Ahae je Yoo uporabljal tudi v korespondenci s cerkvijo - evangeličansko patistično Cerkvijo, ki jo je ustanovil. Ime je domnevno vzeto iz korejske poezije, pisane pod japonsko oblastjo, nanašala pa naj bi se na Jezusa in njegovih 12 apostolov. Yoo je bil eden izmed 11 učencev, zapriseženih šoli Good News Mission, ki so jo v Južni Koreji leta 1956 ustanovili Zahovni misijonarji. Imeli so posebna urjenja, organizirana v tamkajšnjem hribovju, na območju, ki je od Soula oddaljeno približno dve uri vožnje. Novinarjem Reutersa niso dovolili, da bi si tabor pogledali od bliže. 

32 trupel v zapuščeni tovarni

Yoo je zaradi prevare leta 1992 4 leta preživel za zapahi. Izrabljal naj bi namreč sredstva Cerkve, katere soustanovitelj je bil, prav tako pa naj bi uporabljal cerkveno imetje v druge namene, da je širil svoje posle. Leta 1987 so ga preiskovali tudi zaradi smrti 32 oseb, vernikov iz njegove cerkve. Žrtve so našli mrtve, zvezane in zaprte v prostore zapuščene tovarne v bližini Seoula. Yoo ni bil obtožen. "Resnično sem užaljen, ker me povezujejo s tako tragedijo," je tedaj dejal. A zdaj je odgovoren za desetkrat več življenj. Po nesreči Sewola so se sicer oglasili nekdanji Yoojevi zaposleni, ki pravijo, da družina hrepeni po denarju, na poti do zaslužka pa ne poznajo ovir. Ladje naj bi s tovorom in potniki obremenjevali do te mere, da so kapitani iz strahu, da se bo nekoč zgodila tragedija, večkrat dali odpoved. Bo vsaj tokrat odgovarjal?