Svet

ZDA in Filipini sklenili vojaški sporazum

STA/M.J.
28. 4. 2014, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ZDA in Filipini so danes sklenili nov vojaški sporazum, ki Washingtonu omogoča večjo vojaško prisotnost v azijski državi, poročajo tuje tiskovne agencije. Državi sta sporazum sklenili nekaj ur preden je na Filipine na dvodnevni obisk prispel ameriški predsednik Barack Obama.

slovenskavojska.si

Filipini so zadnja postaja Obamove pete azijske turneje. Ameriški predsednik ima za danes predvideno srečanje s predsednikom Benignom Aquinom, skupno novinarsko konferenco in državniško večerjo.

Drugi dan obiska bo Obama med drugim obiskal vojaško oporišče Bonifacio, kjer bo pred vojaki in veterani obeh držav govoril o varnostnem sodelovanju.

Slednje bo med drugim okrepil tudi sporazum, ki sta ga danes v Manili podpisala filipinski obrambni minister Voltaire Gazmin in ameriški veleposlanik Philip Goldberg, bo veljal deset let. ZDA bo omogočil dostop do določenih vojaških oporišč, gradnjo novih objektov in nameščanje opreme, letal in vojaških ladij.

Sporazum predvideva tudi urjenje filipinskih sil ter podporo modernizaciji filipinske vojske za večjo varnost na morju, humanitarno pomoč in pomoč po naravnih nesrečah.

Goldberg je ob podpisu sporazuma izrecno poudaril, da ne predvideva ponovnega odprtja ameriških vojaških oporišč na Filipinih. ZDA so imele svoja oporišča v tej državi preko 80 let, zadnja so zaprle pred več kot 20 leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.