Svet

Na vzhodu Ukrajine oklepniki z ruskimi zastavami

STA
16. 4. 2014, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vsaj tri neoznačena oklepna vozila z ruskimi zastavami so se ob spremstvu vojaškega tovornjaka danes peljala skozi mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Na vozilih je sedelo več deset oboroženih in zamaskiranih moških, ki na uniformah niso imeli oznak.

Reuters
Tank z rusko zastavo na vzhodu Ukrajine.

V torek so ukrajinske oblasti sprožile protiteroristično akcijo proti proruskim separatistom na vzhodu države, ukrajinski vojaki pa so ponovno zavzeli vojaško letališče mesta Kramatorsk.

Konvoj je odpeljal v smeri Slavjanska nekaj kilometrov severneje, ki je od nedelje pod nadzorom proruskih separatistov. Izvor oklepnih vozil ni znan, navaja AFP. Tiskovna agencija Interfax-Ukrajina je poročala, da gre za oklepna vozila ukrajinskih sil, ki so jih na območju zasegli proruski protestniki. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da so proruski protestniki v mestu zasegli šest oklepnih vozil za prevoz vojakov, ki so prišla v mesto v okviru protiteroristične operacije Kijeva.

Na ukrajinskem obrambnem ministrstvu so za AFP dejali, da jim na območju države niso zasegli nobenega oklepnega vozila. Po poročanju drugih tiskovnih agencij je več oklepnih vozil z oboroženimi moškimi v kamuflažnih uniformah in ruskimi zastavami danes prišlo v Slavjansk.