Svet

Homoseksualce bodo stlačili v posebne zapore

STA/N.J.
15. 4. 2014, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Turški borci za pravice istospolno usmerjenih so danes izrazili zaskrbljenost, ker turška vlada načrtuje gradnjo ločenih zaporov za homoseksualne zapornike. To bi po njihovem mnenju pomenilo dodatno diskriminacijo istospolno usmerjenih v že sicer izrazito homofobni družbi.

Facebook, Twitter

Pravosodni minister Bekir Bozdag je načrte za gradnjo ločenih zaporov razkril minuli konec tedna. Kot je pojasnil, želijo na ta način zaščititi zapornike drugačne spolne usmeritve. "Zaporniki, ki se bodo izrekli za istospolno usmerjene, se v novih zaporih ne bodo mešali z drugimi zaporniki v skupnih prostorih in med družabnimi aktivnostmi," je dejal.

Homoseksualnost sicer v Turčiji, ki je uradno sekularna država, v nasprotju z drugimi muslimanskimi državami ni kriminalizirana. Vseeno pa so istospolno usmerjeni v državi, kjer marsikje izrazito prevladujejo tradicionalne muslimanske vrednote, diskriminirani.  

V turški zaporih jih tako na primer že zdaj zadržujejo ločeno od drugih zapornikov, in sicer v samicah. Aktivisti pa menijo, da bodo ločeni zapori zadeve le še poslabšali. "To spominja na srednji vek. Gre za segregacijo, ki ni nič drugega kot kaznovanje," je dejal tiskovni predstavnik skupine za pravice homoseksualcev iz Ankare Kaos GL.