Svet

Italija in Španija: otroci so preveč izpostavljeni

STA/N.J.
15. 4. 2014, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Britanska človekoljubna organizacija Save the Children je danes Italijo kritizirala zaradi slabe zaščite mladoletnih migrantov brez spremstva. Sprožila pa je tudi peticijo, v kateri Španijo poziva k zaščiti otrok na robu revščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

reuters

Save the Children v primeru Italije izpostavlja, da je vsaj 500 od več kot 800 mladoletnih migrantov brez spremstva, ki jih je italijanska mornarica v minulih dneh rešila s prenatrpanih čolnov v Sredozemskem morju, že zapustilo sprejemne centre. Po navedbah organizacije je od začetka leta v Italijo prispelo 2370 takšnih migrantov, med katerimi jih je mnogo iz Sirije. "Tveganje, ki sem ji ti fantje in dekleta izpostavljajo, je ogromno. Končajo lahko kot nekvalificirani delavci na črnem trgu, lahko jih spolno izkoristijo, lahko pa tudi zapadejo v kriminal," je v izjavi zapisala predstavnica britanske človekoljubne organizacije Raffaela Milano.

Milanova je italijanske oblasti zato pozvala k takojšnjemu ukrepanju, vključno z "zaprtjem struktur, ki niso v skladu s standardi" in pospešitvijo procesa ponovnega združenja teh mladoletnikov s člani njihovih družin, ki so že v Italiji ali sosednjih državah. 

V primeru Španije pa Save the Children poziva k ostrejšemu boju proti revščini mladoletnikov. "Položaj je resen in zahteva nujne ukrepe," je na novinarski konferenci dejal direktor španske veje organizacije Andre Conde. Save the Children je zato sprožil peticijo, v kateri tamkajšnjo vlado poziva, naj otroške dodatke razširi na vse družine, ki živijo pod pragom revščine, poviša obseg pomoči, namesto dvakrat na leto pa naj jo izplačuje vsak mesec.

Število Špancev, mlajših od 18 let, ki živijo na robu revščine, se je po navedbah organizacije leta 2012 povišalo na več kot 2,8 milijona oziroma 33,8 odstotka španskih otrok.