Svet

Medvedjev: Ukrajina v državljanski vojni: dajte jim že nekaj!

N.J./STA
15. 4. 2014, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinski general Valerij Krutov, ki vodi ofenzivo proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, je danes zagrozil, da bodo oboroženci, ki ne bodo položili orožja, uničeni. Število žrtev naršča.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes v Moskvi dejal, da je Ukrajina na robu državljanske vojne. Ob tem je po poročanju ruskih tiskovnih agencij izrazil upanje, da bodo ukrajinske oblasti, ki so začele operacijo proti proruskim oborožencem na vzhodu države, ravnale razumno in "države ne bodo pripeljale v tako strašne razmere".

V izjavi po srečanju z predsednikoma beloruske in kazahstanske vlade, Mihailom Jasnikovičem in Karimom Masimovom, se je Medvedjev odzval tudi na prošnjo Kijeva po napotitvi mirovnih sil ZN v državo. "Praviloma prihod mirovnih sil ne reši ničesar. Na žalost to zgolj zamrzne problem. Vsi tisti, ki pravijo, da je potrebno pomagati Ukrajini, pa naj končno že nekaj naredijo zanjo," je dejal ruski premier. "V mislih imam tako naše evropske kot čezoceanske partnerje. Dajte jim vsaj dolar. Nenehno samo obljubljajo: dali bomo milijardo, nakazali bomo pet milijard. Dajte jim že nekaj," je bil ciničen. Ob tem je Medvedjev poudaril, da je Rusija svoji sosedi od neodvisnosti leta 1991 z nižjimi cenami zemeljskega plina pomagala prihraniti že okoli 100 milijard dolarjev. "To niso fantomske, ampak resnične številke," je zatrdil.

V Ukrajini že spopadi

Z vojaškega letališča v Kramatorsku na območju Donecka medtem poročajo o eksplozijah. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij naj bi bili v spopadih mrtvi in ranjeni. Po neuradnih podatkih naj bi bili ubiti štirje pripadniki ljudske milice, medtem ko naj bi na Rossiya 24 poročali, da je mrtvih 11.

Območje preletavajo trije helikopterji, blizu oporišča pa se je zbrala množica ljudi, nekateri med njimi so oblečeni v uniforme. Po nekaterih podatkih so ukrajinski vojaki zavzeli letališče, ki se nahaja med mestoma Kramatorsk in Slavjansk. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov, ki je podpisal ukaz za začetek operacije, je pred tem sporočil, da je Ukrajina sprožila "protiteroristično" operacijo proti proruskim separatistom na vzhodu države in mobilizirala svoje enote. Dejal je, da ukrajinske sile delujejo severno od Donecka in zatrdil, da bodo akcijo izvedli na "odgovoren in primeren" način. "Cilj je, da zaščitimo državljane pred teroristi, ki želijo razkosati to državo," je dejal. "Rusija je imela in še vedno ima nasilne načrte, želijo zanetiti ogenj ne le v Donecku temveč na celotnem jugu in vzhodu Ukrajine.

Reuters

Državljanska vojna?

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je med drugim po nedeljskih spopadih, v katerih sta življenje izgubili najmanj dve osebi, na facebooku zapisal: »V Ukrajini znova prelivanje krvi. Država je na robu državljanske vojne.« 

Kot poročajo na 24ur.com, je Andrij Parubij, vodja ukrajinskega varnostnega in obrambnega sveta, povedal, da so na "fronto" napotili prve enote novo oblikovane nacionalne garde. To sestavljajo predvsem prostovoljci iz samoobrambnih skupin, ki so se oblikovale med lanskimi protesti na kijevskem Trgu neodvisnosti. General Valerij Krutov, ki vodi ofenzivo, je zagrozil, da bodo oboroženci, ki ne bodo položili orožja, uničeni. Dodal je, da skrajneže podpira več sto vojakov iz sestava ruske vojaške obveščevalne službe GRU. 

Reuters

 

Napovedali so uničenje

"Treba jih je opozoriti: če ne bodo položili orožja, bodo uničeni," je novinarjem v Izjumu povedal general ukrajinske obveščevalne službe SBU, Valerij Krutov. Dodal je, da skrajneže podpira več sto vojakov iz sestava ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Na cesti v Slavjansk, kjer so proruski separatisti zasedli vladne ustanove, stoji 20 tankov in oklepnih vozil ter sedem avtobusov z okoli 100 pripadniki posebnih enot. Konvoj se nahaja v kraju Izjum, približno 40 kilometrov severno od Slavjanska. Tam so postavili nadzorno točko, kjer pregledujejo vsa vozila na poti v Slavjansk. Župan tega mesta z okoli 130.000 prebivalci Vjačeslav Ponomarjov pa je sporočil, da so ukrajinske sile obkolile mesto. T.i. samoobrambne sile zaradi tega utrjujejo barikade na ulicah in na cestah, ki vodijo v mesto. "Pripravljamo se. Če bodo poskušali vstopiti, jih bomo ustavili," je bil odločen župan.