Svet

Ebola vse bliže nam?

N.J.
15. 4. 2014, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Epidemija izjemno nevarne bolezni, ki se je začela v Afriki, tudi v Evropi povzroča vse večji preplah. Italijansko Ministrstvo za zdravje je predvsem na južni meji odredilo poostren nadzor.

Italijansko Ministrstvo za zdravje naj bi vsem regijam in organizaciji Rdeči križ Italije poslalo okrožnico, na podlagi katere se zahtevajo posebne procedure pri nadzoru nad vstopom v državo, posebno pozornost pa naj bi namenili tudi Italijanom, ki so izpostavljeni območjem, kjer se je epidemija že razširila.

Epicenter epidemije ebole naj bi bila afriška država Gvineja, kjer je od 7. aprila do sedaj za ebolo zbolelo 151 ljudi, 95 pa jih je umrlo.

Inkubacijska doba virusa se giblje med 2 in 21 dnevi, ko gre za prenašanje preko krvi in sline ter 49 dni pri prenašanju s spermo. V Preplašeni so predvsem prebivalci Lampeduse na jugu Italije, kjer v Italijo vstopa ogromno število migrantov- Italija je tako močno izpostavljena epidemiji, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija označila za največjo epidemijo v zadnjih letih.

"Migranti v veliki večini prihajajo iz Libije, zaradi česar je verjetnost okuženosti z ebolo majhna," je povedal Pietro Bartolo, sanitarni koordinator, "Vendar je bolje, da smo vseeno previdni, saj je situacija resna, mi pa ne moremo natančno identificirati vsakega migranta, ki vstopi v našo državo." Epicenter epidemije ebole naj bi bila afriška država Gvineja, kjer je od 7. aprila do sedaj za ebolo zbolelo 151 ljudi, 95 pa jih je umrlo. Ebola se je že razširila tudi v Sierro Leone, Mali in Liberijo. Epidemijo je Svetovna zdravstvena organizacija označila za resno grožnjo, kot 'redek in nepričakovan' pojav z možnostjo (čeprav majhno) mednarodne širitve. Nekateri pravijo, da naj bi šlo celo za bioterorizem.