Svet

V Indiji nove smrtne obsodbe za posiljevalce

STA
4. 4. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Indijsko sodišče je danes na smrt obsodilo tri moške, ki jih je spoznalo za krive sodelovanja v dveh skupinskih posilstvih, vključno z odmevnim posilstvom fotografinje. Gre za prve smrtne obsodbe v skladu z lani zaostreno zakonodajo, ki za večkratne posiljevalce predvideva možnost smrtne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Trojica je bila najprej minuli mesec zaradi posilstva 18-letne ženske v Mumbaiju julija lani obsojena na dosmrtni zapor. Kasneje so bili spoznani za krive še v primeru posilstva 22-letne fotografinje, ki se je avgusta lani zgodilo v istem predelu mesta.

Sodišče v Mumbaiju jih je danes obsodilo na smrtno kazen v skladu z novimi zakonskimi določili glede večkratnih posiljevalcev, ki zanje predvidevajo smrtno kazen.

"Za tovrstne primere mora obstajati ničelna toleranca," je ob objavi sodbe dejala sodnica Shalini Phansalkar. "Družbi je treba poslati glasno in jasno sporočilo," je še dodala.

Pregon spolnega nasilja se je v Indiji okrepil po brutalnem skupinskem posilstvu in umoru 23-letne študentke decembra 2012. Primer je sprožil proteste po vsej državi in prisilil oblasti v strožjo zakonodajo na tem področju. Štirje moški so bili obsojeni na smrtno kazen, mladoletni storilec pa na tri leta zapora v popravni ustanovi.