Slovenija

Slovenija mora vrniti dobra dva milijona evrov iz skupne kmetijske politike

STA
4. 4. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenija mora v bruseljsko blagajno vrniti 2,17 milijona evrov zaradi neupravičene porabe sredstev skupne kmetijske politike. Komisija je ugotovila pomanjkljivosti pri nadzoru in prizanesljiv sistem sankcij. Ker so v Bruslju nekaj zneska že izterjali, bo dejanski finančni učinek popravka znašal 2,13 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je danes v tako imenovanem postopku potrditve obračunov zahtevala, da 11 članic vrne 318 milijonov evrov neupravičeno porabljenih sredstev za skupno kmetijsko politiko EU.

Največ, skupno skoraj 255 milijonov evrov, mora vrniti Francija. Med državami, ki morajo vračati denar, so še Nemčija, Danska, Španija, Finska, Velika Britanija, Grčija, Italija, Portugalska, Romunija.

Ta sredstva bodo vrnjena v proračun EU zaradi neupoštevanja pravil unije ali neustreznih postopkov nadzora nad izdatki za kmetijstvo.

Članice so namreč v skladu s pravili izvajanja skupne kmetijske politike odgovorne za izplačevanje sredstev in preverjanje izdatkov, a komisija mora zagotoviti, da so države sredstva pravilno porabile.

Bruseljski uradniki v ta namen vsako leto opravijo več kot 100 revizij, s katerimi preverijo, ali sta nadzor članic in njihovo odzivanje na pomanjkljivosti zadostna. Če ugotovijo, da posamezna država sredstev EU ne upravlja in ne nadzoruje dovolj dobro, lahko od članice zahtevajo, da sredstva vrne.