Svet

Obamacare pred iztekom roka s sedmimi milijoni zavarovancev

STA
1. 4. 2014, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Program zdravstvenega zavarovanja, ki izhaja iz zdravstvene reforme ameriškega predsednika Baracka Obame, t. i. Obamacare, je skoraj tik pred rokom vendarle dosegel zastavljeni cilj sedmih milijonov zavarovancev. Rok, do katerega se lahko Američani brez zdravstvenega zavarovanja zavarujejo, ne da bi jim grozila kazen, se izteka danes opolnoči.

Iz Bele hiše so sporočili, da se je v ponedeljek bistveno povečalo zanimanje za sklenitev zdravstvenega zavarovanja preko Obamacare in da so danes dosegli magično številko sedmih milijonov zavarovancev.

"Mislim, da smo presegli pričakovanja vseh," je danes dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney in dodal, da se je za zavarovanje prijavilo že 7,04 milijona Američanov.

Opolnoči po lokalnem času se namreč izteče rok za sklenitev zavarovanja. Tisti, ki se do roka ne bodo zavarovali, bodo morali plačati denarno kazen, razen če jim bodo dovolili izjemo.

Obama bo sicer o številkah in uspešnosti svoje zdravstvene reforme spregovoril še danes, predvidoma okoli 22. ure po srednjeevropskem času, poroča britanski BBC.

Namen leta 2010 sprejete reforme, ki se je je prijelo ime Obamacare, je zagotovitev zdravstvenega zavarovanja za približno 48 milijonov Američanov, ki niso zavarovani preko delodajalcev, države ali zasebnih zavarovalnic.

Obamacare naj bi znižala izdatke države za zdravstvo, zahteva določeno raven kritja prek zasebnih zavarovanj ter sledi načelu, da se lahko vsak, ki to želi, zavaruje - če so stroški previsoki, naj bi mu pomagali s subvencijami iz zveznega proračuna.

Američani so lahko od 1. oktobra lani preko posebne vladne spletne strani in po telefonu sklepali zdravstvena zavarovanja, zavarovalnice pa jih v skladu z novim zakonom niso smele več zavrniti ali jim zaračunavati previsokih cen za police. A že na samem začetku je bilo veliko tehničnih težav s spletno stranjo, kar je vrglo še dodatno senco na reformo.

Poleg tega je več milijonov že zavarovanih Američanov izgubilo zavarovanje, čeprav je Obama pred uvedbo reforme obljubljal, da bodo lahko vsi, ki so zadovoljni s svojim zavarovanjem, to obdržali. Več milijonom so namreč obstoječe police preklicali, saj niso dosegale novih minimalnih standardov kritja. Številnim so se nato premije za zavarovanje znatno zvišale.

Pereč problem za reformo že ves čas predstavljajo tudi republikanci, ki že obljubljajo razveljavitev zakona, saj da vodi v večjo brezposelnost, obremenjuje gospodarstvo in predstavlja avtoritaren poseg države na zasebni zdravstveni trg.