Svet

V Franciji drugi krog lokalnih volitev; Pariz prvič z županjo

STA/mv
30. 3. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Franciji je danes drugi krog lokalnih volitev. Prvega sta zaznamovali nizka volilna udeležba in vzpon skrajne desnice, ki je bila doslej na lokalni ravni skoraj neopazna, zdaj pa se poteguje za županska mesta v več srednje velikih mestih.

flickr

Vladajoči socialisti predsednika Francoisa Hollanda so prejšnjo nedeljo doživeli poraz, a bodo verjetno obdržali župansko mesto v prestolnici. Pariz bo prvič doslej dobil županjo; za položaj se potegujeta socialistka, potomka španskih staršev, Anna Hidalgo, in kandidatka desnosredinske Unije za ljudsko gibanje (UMP), nekdanja ministrica Nathalie Kosciusko-Morizet. Več možnosti za zmago ima v tradicionalno bolj levo usmerjeni francoski prestolnici prva. Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je volitev do popoldneva udeležilo 52,4 odstotka volivcev, kar pomeni, da je tokrat volilna udeležba še nižja kot v prvem krogu pred tednom dni, ko je bila ob enakem času 54,7 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Javnomnenjske predvolilne raziskave so napovedovale, da bo končna volilna udeležba v drugem krogu volitev 61,5 odstotka. Minulo nedeljo je bila volilna udeležba v prvem krogu 63,7 odstotka. V drugem krogu volitev leta 2008 pa 65,2 odstotka.

Konec prevlade dveh strank?

V prvem krogu volitev je na nacionalni ravni za socialiste glasovalo okoli 37 odstotkov, za UMP pa 46 odstotkov volivcev. Za skrajno desno Nacionalno fronto, ki ni imela kandidatov v številnih občinah, je glasovalo slabih pet odstotkov volivcev, kar pa je precej več kot na zadnjih lokalnih volitvah, ko je stranka Marine Le Pen dobila manj kot odstotek glasov. Le Penova je pred tednom dni zatrdila, da izidi kažejo, da je v Franciji konec prevlade dveh strank. Nacionalna fronta si sicer še precej boljši rezultat obeta na majskih evropskih volitvah, ko meri kar na prvo mesto. Francija šteje skoraj 37.000 občin, na lokalnih volitvah pa volivci izbirajo občinske svetnike, ki nato iz svojih vrst izberejo župane. Vladajoči socialisti naj bi po napovedih nazadovali v mestih, kot so Saint-Etiene, Rennens in Metzu, tesen rezultate pa pričakujejo med drugim v Strasbourgu in Toulousu.