Svet

Po Obami v Bruselj kitajski predsednik Xi Jinping

STA/mv
30. 3. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V začetku tedna bo po ameriškem predsedniku Baracku Obami na prvem uradnem obisku v Bruslju tudi kitajski predsednik Xi Jinping. V ponedeljek se bo sestal z voditelji treh osrednjih institucij EU, v torek pa bo imel v Bruggeu govor o odnosih med EU in Kitajsko. V ospredju pogovorov bodo ukrajinska kriza in trgovinske vezi.

Reuters

Deset let po zagonu celovitega strateškega partnerstva EU in Kitajske bo to sploh prvi obisk kitajskega predsednika pri EU ter zadnja postaja na njegovi evropski turneji, v sklopu katere je že obiskal Nizozemsko, Francijo in Nemčijo. Namen evropske turneje je krepitev gospodarskih vezi. 
Xi Jinping je skupaj s soprogo, pevko Peng Liyuan v Bruselj prispel že danes, ko ima v spremstvu belgijskega kralja Philippa in kraljice Mathilde predviden ogled orjaških pand Hao Hao in Xing Hui, ki jih je Kitajska posodila Belgiji v sklopu diplomacije s pandami. Kitajska vlada namreč pande posodi v oskrbo državam, s katerimi ima dobre politične in trgovinske odnose. Xi se bo v pondeljek sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

V ospredju pogovor o trgovinskem odnosu

V ospredju pogovorov bo po pričakovanjih razburkan trgovinski odnos EU in Kitajske, ki se je lani močno zaostril, nato pa se je v minulih mesecih umiril z dogovori o solarnih ploščah in telekomunikacijski opremi ter ustavitvijo kitajske protidampinške preiskave uvoza vina iz EU. Prav tako bo govora o investicijskem sporazumu, o katerem sta se začeli EU in Kitajska pogajati novembra lani. Sporazum naj bi okrepil pravno varnost evropskih podjetij na Kitajskem in okrepil njihov dostop do kitajskega trga, a še zdaleč ni tako pomemben kot prostotrgovinski sporazumi, o katerih se EU pogaja z drugimi partnericami, na primer Japonsko in ZDA. EU ima namreč do takšnega sporazuma s Kitajsko zadržke zaradi prevelike vloge vlade v gospodarstvu.

Novinarske konference z gostom ne bo

Evropska stran naj bi odprla tudi vprašanje človekovih pravic, a skupne novinarske konference z gostom, ki običajno sledi pomembnim srečanjem z voditelji tretjih držav, tudi tokrat ne bo. Novinarska konferenca je vselej problematičen del kitajskih obiskov, saj kitajski politiki ne želijo pred novinarje. Med Pekingom in Brusljem pa ležijo tudi drugi kamni spotike. EU še vedno ni odpravila embarga na orožje, ki ga je uvedla po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989. Poleg tega Kitajska nasprotuje evropskim sankcijam proti Kremlju, strani pa imata tudi različna stališča do reševanja sirske krize. Kitajski predsednik bo imel v torek v belgijskem Bruggeu, kjer se šolajo evrokrati, govor o odnosih med EU in Kitajsko. Sicer pa bo krepil tudi gospodarske vezi z Belgijo - obiskal bo Volvovo tovarno v Gentu, ki jo je leta 2010 kupil kitajski Geely. Predsednikova soproga pa si bo v ponedeljek v bruseljskem muzeju glasbenih instrumentov ogledala razstavo ob 200. obletnici rojstva belgijskega glasbenika Adolpha Saxa, izumitelja saksofona.