Svet

Pilot izginulega malezijskega letala je politični fanatik

J.P.
16. 3. 2014, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Policijska preiskava se je sedaj osredotočila na pilota pogrešanega leta MH370. Pilot naj bi v bizarnem političnem protestu ugrabil lastno letalo.

Reuters

Pilot Zaharie Ahmad Shah naj bi bil obsesiven podpornik vodje malezijske opozicije, Anwara Ibrahima. Le nekaj ur pred usodnim letom naj bi se 53-letni Shah udeležil kontroverzne sodbe, ki je Ibrahimu naložila petletno zaporno kazen. Ta naj bi bil žrtev več let trajajoče kampanje proti njemu. Policijski viri so potrdili, da je bil Shah glasen politični aktivist, policiste pa sedaj upravičeno skrbi, da ga je sodba vznemirila do te mere, da je sedem ur pozneje prevzel nadzor nad letalom Boeing 777-200, ki je s 238 potniki in posadko iz Kuale Lumpur letelo proti Pekingu.

Zaharie Shah, pilot in njegov kopilot
Preiskava

Malezijska policija je v soboto preiskala Shahovo hišo v uglednem predmestju Kuale Lumpur, kjer so odkrili doma narejeni letalski simulator. Prav tako je postalo znano, da so policisti večino prejšnjega tedna proučevali vsebino dveh prenosnih računalnikov, ki sta pripadala pilotu. Eden naj bi vseboval podatke iz letalskega simulatorja. V soboto je malezijski predsednik vlade Najib Razak potrdil, da je letalo namenoma skrenilo z začrtane poti in da je nekdo izklopil komunikacijske sisteme. Tako je lahko sedem ur letelo v neznano, preden so mu pošle zaloge goriva.

Ampak kam?

Zaenkrat ni znano, kam je letalo odletelo, a najbolj nedavni satelitski podatki kažejo na Bengalski zaliv ter Indijski ocean. Danes zjutraj so indijski uradniki sporočili, da je iskanje prekinjeno, dokler Malezija ne definira novih območij iskanja. Verjetnih je tako menda 634 lokacij – od Avstralije do Maldivov in Pakistana. Prava številka pa je z vsakim dnem višja. Vojaški radar je pokazal, da se je letalo povzpelo veliko višje kot sicer – nekateri namigujejo, da je šlo za poskus onesposobitve potnikov in posadke letala.

Ozadje

Preiskovalci se trenutno osredotočajo na imenovanega pilota in njegovega kopilota, 27-letnega Abdula Hamida. Vsi dokazi namreč kažejo na nekoga z zadostnim znanjem o letenju. Pod preiskavo so tudi potniki na letalu.

Več o Anwarju Ibrahimu si lahko preberete tu.