Svet

Krim: več avtonomije znotraj Ukrajine ali v zavetje Rusije?

STA/J.P.
16. 3. 2014, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na ukrajinskem polotoku Krim so se odprla volišča, na katerih bo okoli 1,8 milijona volivcev na referendumu odločalo o priključitvi Rusiji. Referendumu nasprotujejo tako nove oblasti v Kijevu kot mednarodna skupnost, podpira pa ga Moskva. Pričakovati je večinsko podporo priključitvi Rusiji.

Reuters

Medtem ko so na Krimu nameščene ruske sile in proruske milice, so volivci te avtonomne republike na jugu Ukrajine pozvani k odločitvi, ali podpirajo združitev Krima z Rusijo ali se zavzemajo za večjo avtonomijo Krima znotraj Ukrajine.

Volišča bodo odprta do 19. uri po srednjeevropskem času, kmalu zatem naj bi objavili prve izide.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je prve volivce bilo po odprtju volišč ob 7. uri po srednjeevropskem času videti na voliščih v Simferopolu, prestolnici avtonomne republike.

Odprtih je 1200 volišč ob okrepljenih varnostnih ukrepih. Volišča bodo odprta do 19. uri po srednjeevropskem času, kmalu zatem naj bi objavili prve izide.

Priključitev k Rusiji naj bi po trditvah proruskih oblasti na Krimu podprlo več kot 80 odstotkov volivcev. Na Krimu je sicer večinsko rusko prebivalstvo.

K bojkotu referenduma so pozvali krimski Tatari, ki predstavljajo okoli 12 odstotkov prebivalstva polotoka.