Svet

Na Cipru odstopili še preostali ministri

STA / J. P.
28. 2. 2014, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem ko so v četrtek po izstopu desnosredinske stranke Diko iz ciprske vladajoče koalicije odstopili njeni štirje ministri, so danes odstopno izjavo podali še preostali člani vladnega kabineta. S tem želijo predsedniku Nikosu Anastasiadesu omogočiti oblikovanje nove vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia

"Po odločitvi demokratske stranke (Diko) je danes na izredni seji vlade predsedniku republike odstopno izjavo podal celoten kabinet ministrov," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik vlade Kristos Stilianides. Dodal je, da je Anastasiades, ki je tudi vodja vlade, ministre prosil, naj zaradi njegovih obveznosti v tujini na položajih ostanejo vsaj do 15. marca.

Papadopulos predsednika ciprskih Grkov Anastasiadesa obtožuje, da preveč popušča turški strani, in pravi, da dogovor vodi v nastanek dveh držav in ne v federalno državo.

Stranka Diko je v četrtek izstopila iz vlade, saj se ne strinja z načinom, kako Anastasiades vodi pogajanja o združitvi otoka s ciprskimi Turki. Predsednik stranke Nikos Papadopulos je namreč odločen nasprotnik dogovora, ki so ga 11. februarja podpisali ciprski Grki in ciprski Turki. Ta predvideva nadaljevanje pogajanj o združitvi po dveletni blokadi.

Papadopulos predsednika ciprskih Grkov Anastasiadesa obtožuje, da preveč popušča turški strani, in pravi, da dogovor vodi v nastanek dveh držav in ne v federalno državo.

Koalicija je razpadla le leto dni po tistem, ko jo je februarja lani Anastasiades sklenil dogovor o mednarodni finančni pomoči Cipru. Zdaj se je začel posvečati pogajanjem o združitvi države, ki jih podpirata tako vladajoča stranka Disi kot tudi opozicijska stranka Akel, pa tudi mednarodna skupnost.