Svet

Ukrajinci iščejo množičnega morilca - nazadnje so ga videli na Krimu

STA/N.J.
24. 2. 2014, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajina je danes izdala nalog za aretacijo odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Nove ukrajinske oblasti so nalog izdale v okviru preiskave "množičnega umora" protestnikov v krvavem minulem tednu v Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

"Zaradi množičnega umora miroljubnih civilistov je bila uvedena kazenska preiskava. Janukovič in številni drugi uradniki so na seznamu iskanih," je v izjavi na spletnem družbenem omrežju Fracebook zapisal začasni notranji minister Arsen Avakov. Kot je še dejal, so Janukoviča nazadnje videli na območju Blaklave na polotoku Krim ob Črnem morju v nedeljo, nato paj bi se z avtom v spremstvu enega izmed njegovih pomočnikov odpeljal na neznano lokacijo. Preden je zapustil Balaklavo, je svoje varnostnike razrešil dolžnosti, izjavo začasnega notranjega ministra Arsena Avakova povzema britanski BBC.

Nasilje terjalo več kot 100 življenj

Ukrajinski poslanci so v soboto izglasovali odstavitev Janukoviča po mesecih protestov, ki jih je sprožila njegova zavrnitev podpisa sporazuma o krepitvi vezi z EU. Protesti so se v zadnjem tednu sprevrgli v nasilje, ki je po uradnih podatkih terjalo okoli 80 smrtnih žrtev, po navedbah opozicije pa je bilo smrtnih žrtev več kot 100. Na kijevskem Trgu neodvisnosti so bili po navedbah aktivistov številni demonstranti ubiti z očitno zelo natančnimi streli v predel glave in prsnega koša.

 Janukovič odšel neznano kam


Janukovič se je že pred glasovanjem o svoji odstavitvi umaknil v Harkov na proruskem vzhodu države. Od tam je v soboto sporočil, da ne namerava odstopiti in da je še vedno legitimni ukrajinski predsednik. Kasneje je novi začasni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov sporočil, da je ukrajinska obmejna policija v Donecku Janukoviču preprečila, da bi se vkrcal na letalo in odpotoval v Rusijo. Z letališča je Janukovič odšel neznano kam.