Zanimivosti

Samsung predstavil naslednico pametne ure Galaxy Gear

STA
24. 2. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je predstavil naslednico pametne ure Galaxy Gear, ki nosi ime Samsung Gear 2. Na novi napravi teče operacijski sistem Tizen, na voljo pa je v različicah z ali brez kamere.

imore.com

Samsung Gear 2 je po funkcionalnosti sicer precej podobna svoji predhodnici, ki med tehnološkimi navdušenci ni vzbudila preveč zanimanja.

Pomembna razlika pa je ta, da na novi napravi teče nov mobilni operacijski sistem Tizen. Po mnenju analitikov gre za pomemben korak Samsunga v smeri manjše odvisnosti od ameriškega spletnega velikana Googla in njegovega operacijskega sistema Android, ki je lani po podatkih analitske hiše Gartner zasedal kar 78,4-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov.

Samsung je Gear 2 predstavil še pred uradnim začetkom svetovnega kongresa mobilne telefonije. Napravica premore zaslon s premerom štirih centimetrov, kamero z ločljivostjo dveh megapikslov (različica Gear 2 Neo kamere nima), tako kot njena predhodnica pa na zaslonu prikazuje podatke o klicih, sporočilih in elektronski pošti.

Poleg tega Gear 2 ponuja še merilec srčnega utripa, podporo za slušalke s tehnologijo Bluetooth in pa možnost upravljanja drugih naprav, na primer televizij. Cene pri Samsungu niso razkrili.

Južnokorejski tehnološki velikan z novo pametno napravo, ki po napovedih poznavalcev na sejmu v katalonski prestolnici še zdaleč ne bo edina, računa na nov nišni trg, saj se prodaja pametni telefonov na dobičkonosnih razvitih trgih hitro upočasnjuje.

Po podatkih analitske hiše Gartner je trg pametnih telefonov lani dosegel 968 milijonov naprav. Večino rasti so ustvarili kupci v razvijajočih se državah Afrike, Azije in Južne Amerike, prodaja na razvitih trgih zahodne Evrope in ZDA pa se je v zadnjem četrtletju lani upočasnila.

Ian Fogg iz analitske hiše IHS pričakuje, da bodo prav vsi proizvajalci pametnih telefonov prej ali slej na trg poslali lastne zapestne naprave. S tem bodo preizkušali nove niše na sicer že zelo zasičenem trgu, meni Fogg.

Prav to je že storil kitajski telekomunikacijski velikan Huawei, ki je v Barceloni predstavil TalkBand B1, kombinacijo ure in pametne fitnes naprave, južnokorejski LG pa je medtem napovedal, da bo lastno pametno uro predstavil še letos.