Svet

V Avstriji protiteroristična racija pri čečenskih priseljencih

STA
9. 2. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avstrijska policija je pred dvema tednoma izvedla obsežno protiteroristično racijo med čečenskimi priseljenci. Preiskavo so izvedli po obvestilu ruskih kolegov, da naj bi Čečeni pripravljali teroristični napad na olimpijske igre v Sočiju. Avstrijci sicer kakih eksplozivnih naprav niso našli, osumljence pa so še isti dan izpustili.

Kot poroča avstrijski dnevnik Die Presse, je avstrijska policijska enota za boj proti terorizmu (BVT) racijo izvedla 23. januarja. Na podlagi informacij ruske agencije FSB naj bi bil eden glavnih osumljencev, 31-letni Islam N., dobil navodila od voditelja čečenskih islamističnih upornikov Dokuja Umarova, kako izvesti napad na igre v Sočiju.

Avstrijci so Islama N. potem opazovali in mu sledili že od oktobra lani. Nadzorovali so še njegovo sestro in štiri njune kolege, pa tudi druge osebe. Po več tednih opazovanja so se odločili za hišne preiskave v šestih stanovanjih. Islama N., njegovo sestro in omenjene štiri prijatelje so ob tem odpeljali na zaslišanje.

Vendar operacija ni prinesla večjega uspeha, saj niso našli eksplozivnih sredstev in vsi osumljenci so bili še isti večer izpuščeni. Na notranjem ministrstvu so za Die Presse opozorili, da policijska preiskava še vedno traja in da zato tudi ne morejo razkriti več podrobnosti.

So pa na ministrstvu še zatrdili, da primer ni povezan s poročili, da naj bi teroristi skušali v Soči eksploziv pretihotapiti v tubah z zobno pasto. O tem so poročali ameriški mediji, ki so navedli, da so bile v povezavi s tem izvedene aretacije v Franciji in Avstriji.

Za Die Presse je spregovoril tudi Islam N. Kot je povedal, se je zavedal, da mu prisluškujejo, ker je pri telefoniranju slišal odmev lastnega glasu. Je pa odločno zavrnil, da bi bil terorist. Prav tako s prijatelji niso čečenski uporniki, ampak "patrioti", čeprav želijo zdaj zgolj živeti v miru v Avstriji, je poudaril.