Zdravje

Propolis – zdravilo 21. stoletja

Stane Mažgon
9. 2. 2014, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Propolis je čebelji pridelek, o katerem vemo že veliko, a se odkrivanje njegove učinkovitosti še zdaleč ni končalo. Velja za naravni antibiotik, s katerim se zdravimo in, zaradi tega je še posebej dragocen, branimo pred boleznimi.

Poznali so ga že pred tisočletji, a je videti, kot da ga odkrivamo na novo. Proučevanje njegovih lastnosti je dalo osupljive rezultate, ki lahko učinkovito dopolnijo uradno medicino.

Propolis je, kot je znano, čebelji pridelek, namenjen ohranjanju zdravja v čebeljem panju. Sestavine zanj čebele nabirajo v naravi. To so različne smole in delci, ki postanejo propolis šele, ko jih čebele predelajo v novo snov. Vemo, da so smole, ki so sestavina propolisa, v naravi prav tako zaščita za rastline. Ko jih čebela zmeša in si naredi svojo domačo lekarno v panju, se njihov učinek še okrepi. To je obenem edina stvar, ki jo čebele uporabljajo za zaščito pred zajedavci, plesnijo, vlago in drugimi sovražniki, ki bi lahko ogrozili njihov zarod.

Danes je apiterapija ali veda o zdravljenju z medom, ki proučuje tudi učinke propolisa, uveljavljena in priznana. Prav osupljivo je, koliko znanstvenih razprav je bilo v zadnjih desetletjih objavljenih o učinkih medu in propolisa. Na kongresih strokovnjaki poročajo o svojih ugotovitvah in opisujejo prakso pri zdravljenju.

O propolisu je napisanih veliko strokovnih knjig, naši strokovnjaki pa  so ogromno prispevali k vedenju o zdravilnih učinkovinah tega čebeljega pridelka.

Tudi ko uradna medicina odpove. Da propolis pomaga pri vnetjih, prehladnih obolenjih in težavah s kožo, vemo že dolgo. Vse več strokovnih razprav pa govori o tem, da je mogoče z njim zdraviti ali lajšati tudi ginekološke težave, vnetja prebavnih poti, težave s prostato in celo rakasta obolenja. Dokazan je njegov učinek na obzobna tkiva, raziskave se usmerjajo tudi v omejevanje virusa HIV ali tuberkuloze, ki je po skoraj popolnem izginotju spet na pohodu.  Omenjeni so tudi učinki pri bolnikih z multiplo sklerozo in še marsikje, kjer je sodobna medicina odpovedala. Vsekakor je apiterapija skupaj s propolisom že vstopila na območje uradne medicine.

Inhalacije s propolisomPri višjih temperaturah se propolis utekočinja,  pri 82 stopinjah pa začne hlapeti. Zato ga lahko uporabljamo tudi pri inhalacijah, v kombinaciji z medom in eteričnimi olji, ki jih je v njem prav tako veliko. Tako lahko učinkovito lajšamo vnetje dihalnih poti. Postopek je preprost: v vodo, ki je tik pred vretjem, damo propolis in druge sestavine ter inhaliramo paro.

Kateri propolis je dober? Predvsem tisti, ki je pridobljen v čisti naravi, ne glede na to, ali so se čebele pasle na iglavcih, listavcih ali sadnem drevju. Vsebovati mora snovi, neobremenjene s kemijskimi primesmi, pesticidi, težkimi kovinami in drugimi strupi. Drugi zelo pomemben pogoj pa je pravilno odvzemanje, kar zmorejo le usposobljeni čebelarji. V zadnjih desetletjih se je pojavil čebelji zajedavec, imenovan varoja, ki ogroža čebele. Če se proti njemu borijo s kemičnimi sredstvi, jih vsebuje tudi propolis. Vosek in propolis nase lepita strupe, kar je dobra lastnost, če propolis zaužijemo in s tem izločimo strupe iz telesa. Če pa se s strupi zasitita že med pridelavo, je to zelo slabo. Torej je treba paziti, da uživamo neoporečen propolis, ki ga pridelajo izkušeni čebelarji.

Bakterije se na propolis ne prilagodijo. 

Kot rečeno, propolis učinkuje protibakterijsko in protivirusno. V nasprotju z registriranimi sintetičnimi ali farmacevtskimi zdravili, proti katerim postanejo bakterije slej ko prej odporne, se to pri propolisu ne zgodi. Na antibiotike se bakterije prilagodijo, na propolis pa se doslej ni še nobena.

Ste vedeli, da učinkuje tudi proti glivicam?

Druga pomembna lastnost je, da propolis učinkuje proti glivicam in tudi nekaterim virusom. Proti virusom se z antibiotiki ne moremo boriti, lahko pa se s propolisom. Strokovnjaki so že obširno opisali zdravljenje več vrst herpesa s propolisom. Prav tako se je z njim mogoče boriti proti parazitom.

Propolis zdravi tudi živali in rastline. Najbolj znana in pogosta je uporaba propolisa pri vnetjih ustne votline in grla. Včasih so v teh primerih otrokom dajali propolis na kocko sladkorja. Danes poznamo celo vrsto pripravkov, od tablet do pršil.

Propolis ni učinkovit le pri zdravljenju ljudi, temveč tudi živali in rastlin. Uveljavljen je pri zdravljenju velikih živali, kot so konji, pa tudi domačih ljubljencev, od psov do mačk in hrčkov. Znani so tudi preparati za škropljenje rastlin, ki jih je mogoče preprosto pripraviti kar doma. Narediti je treba vodno raztopino s propolisom, ki ji dodamo še nekaj lepljivih snovi, na primer mleko, in s pripravkom škropimo rastline.

Protibolečinsko učinkovanje. Propolis vpliva na akutna in kronična obolenja, blaži pa tudi bolečine. Po enem od podatkov na bolečine učinkuje močneje od kokaina in prokaina. Znane so številne oblike uporabe. Kreme s propolisom zdravijo bolečine v hrbtenici in pri tako imenovanem teniškem komolcu. Košček propolisa med zobmi lahko začasno ublaži skelenje v zobu. Ob udarcih blaži bolečino in ob poškodbah ustavlja krvavitev. Tako kot med tudi propolis naredi oblogo in zaščiti rano, saj veže vodo, ob tem pa nase potegne tudi bakterije in nečistočo ter zdravi. Propolis lahko pomaga tudi izvleči trn iz tkiva ali šiv, ki ostane v tkivu po operaciji. 

Zdravljenje čirov in prebavnih težav. Čir običajno nastane zaradi kombinacije težav. Veliko razjed v prebavnem traktu povzročajo bakterije in virusi, proti katerim je propolis učinkovit. Bakterije načnejo stene želodca, kislina naredi razjedo in tako nastane rana. S terapijo s propolisom uničujemo bakterije in zaščitimo rane.

Balzam za kožo. O učinkovitem zdravljenju kožnih bolezni je veliko razprav. Propolis zdravi akne, kožna vnetja, poročajo o uspešnih terapijah pri zdravljenju luskavice. Kreme vsebujejo različno koncentracijo propolisa, uporabimo pa lahko tudi tinkture in mila. Med puberteto so ta lahko učinkovito sredstvo proti aknam. Propolis zdravi izpadanje las, kadar težave povzročajo bakterije. Z njim zdravijo tudi težave z očmi, kjer je treba ravnati previdno in se izogibati alkoholnim raztopinam.

Kreme, kapljice, prah, tablete … Propolis se v vodi ne topi dobro. Raztopimo ga lahko le od pet do osem odstotkov. Učinkovito  topilo  zanj je od 70- do 95-odstotni etilni alkohol, ki se v praksi največ uporablja, čeprav tudi ta ne raztopi propolisa v celoti. Zato je najprimerneje, da propolis zmeljejo v prah, ki se lahko uporabi v raznih pripravkih, od krem do medu. Raztopimo ga lahko tudi v olju ali vanj primešamo izvleček.

Propolis je odporen proti visokim in nizkim temperaturam. Na obolela mesta ga lahko nanašamo v kombinaciji z voskom ali ga uživamo z medom, v raztopinah. Uporablja se z voskom, v prahu, kot obloge in kot hlapni material. Ena od lastnosti propolisa je, da je zelo termostabilen, torej ne izgubi učinkov in se njegova sestava ne spremeni pri nizkih in visokih temperaturah. To je mogoče dobro izkoristiti: zamrznjenega drobimo, segretega na okoli 40 stopinj pa je mogoče mehčati.