Svet

Prijeli vodjo sindikata zdravnikov

STA / J. P.
30. 1. 2014, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrvaški preiskovalci so danes v Virovitici prijeli predsednika Hrvaškega zdravniškega sindikata (HLS) in vodjo zdravniške stavke Ivico Babića na podlagi sumov državnega tožilstva v Zagrebu, poročajo hrvaški mediji. Babića so prijeli zaradi prevare in lažnega statusa vojnega invalida, na podlagi katerega je vrsto let prejemal dodatek k plači.

Babića so prijeli pripadniki policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Pnuskok), ki so tudi preiskali njegovo hišo v Virovitici.

Tožilstvo sumi, da je Babić pridobil status vojnega invalida na podlagi ponarejene zdravniške dokumentacije.

Babića je za lažno invalidnost pred kratkim v medijih obtožil njegov kolega oftalmolog in prvak Nacionalnega foruma Nikica Gabrić. Trdil je, da si je ob padcu iz sanitetnega vozila med vojno poškodoval oko, nato pa je za več kot dvakrat zvišal oceno invalidnosti, kot je običajno za podobne poškodbe.

Babić je vse obtožbe zanikal. Gabrić je danes zanikal, da bi osebno ovadil Babića.

V bolnišnici v Virovitici so neuradno novinarjem povedali, da ne gre zgolj za lažno invalidnost, temveč da njihovega kolega pulmologa Babića že več mesecev sumijo korupcije. Spomnili so, da so bili kriminalisti zaradi tega že v tej zdravstveni ustanovi.

Prijeti zdravnik je lani vodil večmesečno stavko zdravnikov v bolnišnicah. Potem ko je ustavno sodišče zavrnilo uvedbo delovne obveznosti za zdravnike, so se v sindikatu sredi januarja odločili, da bodo stavko zamrznili za tri mesece. Babić se je medtem neuspešno pogajal z vlado, ki je vztrajala pri znižanju nekaterih materialnih pravic zdravnikov.

Tudi finančni minister Slavko Linić je kritiziral Babića, in sicer zaradi mesečnih prihodkov. Ti naj bi se po Linićevih besedah zaradi različnih dodatkov na zdravniško plačo povzpeli na 34.000 kun (4475 evrov) mesečno.

Babić ima skoraj dvakrat več mesečnih prihodkov, kot jih ima premier, kar pomeni, da nekaj ni v redu z izplačili v javnih službah, je Linić povedal tudi danes, ko so ga na novinarski konferenci o vladnih ukrepih za znižanje proračunskega primanjkljaja prosili, naj komentira prijetje Babića.