Promet

Zaradi obilnega sneženja zastoji in nevarnost naleta

STA/M.J.
30. 1. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Letnemu času primerno in v skladu z napovedmi vremenoslovcev je Slovenijo danes zajelo močno sneženje, ki več snega prinaša zahodni polovici države. Promet po Sloveniji poteka počasneje, ponekod je oviran zaradi prometnih nesreč in zdrsov tovornih vozil, ki jih z avtocest izločajo. Zamujajo avtobusi, v železniškem in letalskem prometu težav ni.

Promet.si

Zimske službe, ki letošnjo zimo doslej niso imele veliko dela, so ponekod že v sredo popoldne in v noči na četrtek preventivno posipavale ceste, danes pa so se na teren odpravile ob začetku sneženja. Ponekod je bilo sneženje občasno močnejše, zato se je sneg prijemal cestišč.

Na avtocestah so dopoldne začeli izločati tovorna vozila, potem ko je prišlo do prvih zdrsov na primorski avtocesti. Trenutno tovorna vozila izločajo na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje v smeri Kozarij, na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Log v smeri Kopra, na štajerski avtocesti na počivališču Polskava v smeri Ljubljane in na pomurski avtocesti na prehodih Dolga vas in Pince pri vstopu v Slovenijo z Madžarske.

Na avtocestah občasno nastajajo manjše kolone zaradi zdrsov vozil, večjih težav z izločanjem tovornih vozil pa razen na območju ljubljanskega avtocestnega obroča po besedah vodje tehnične službe Darsa Andreja Severja ne beležijo. Tu pa prihaja do nastanka stoječih kolon tovornih vozil, pri čemer naj bodo vozniki še posebej previdni, saj Darsovi delavci zaradi velikega števila tovornjakov ne uspejo tako hitro za njimi postaviti opozorilnih tabel.

V potniškem železniškem prometu posebnih težav zaenkrat ne beležijo, je povedal predstavnik Slovenskih železnic Marko Tancar. V avtobusnem prometu do izpada linij ni prišlo, beležijo pa 30 do 40-minutne zamude avtobusov iz vseh smeri, so pojasnili na Avtobusni postaji Ljubljana. Na brniškem letališču za zdaj ne beležijo zamud ali odpovedi letov.

Na Mariborskem, Koroškem in Celjskem območju sneži od jutra, zimske službe pa zagotavljajo, da so na razmere dobro pripravljene. Promet na Koroškem sta zjutraj ovirali prometni nesreči v Dovžah in na relaciji Slovenj Gradec-Kotlje, dopoldne pa se je zgodila tudi prometna nesreča pri Muti.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je za STA povedal, da na območju jugovzhodne Slovenije od jutra sneži. Sneženje sicer precej niha oz. sneži v valovih, njihove ekipe pa glede na potrebe ceste plužijo in posipavajo.

Posebnosti v prometu na omenjenem območju ni, ob težji prevoznosti klancev pa se morajo vozniki tovornih vozil sami izločiti iz prometa, je še opozoril.

V Pomurju ni posebnosti. Kot je povedal Janez Kučan s Cestnega podjetja Murska Sobota, ki skrbi za celotno Pomurje in del mariborskega območja, kar pomeni za 1337 kilometrov cest različnih kategorij, je na terenu okoli 40 ekip, ki bodo, takoj ko zapade več snega, začele tudi plužiti.

Sneži tudi na Dolenjskem, kjer se sneg ponekod oprijema vozišča, tako da je obvezna uporaba ustrezne zimske opreme. Od jutra so na območju Policijske uprave Novo mesto policisti zabeležili tri prometne nesreče z materialno škodo. Policisti in vzdrževalci cest so na terenu in tekoče spremljajo razmere, so zagotovili na novomeški policijski upravi.

Zjutraj je kljub preventivnemu posipavanju cest prišlo do manjših težav tudi na severnem Primorskem. Dodatne probleme vzdrževalcem povzroča leden dež, ki pada na območju Cola, zato priporočajo izjemno previdnost na relaciji Ajdovščina-Col-Kalce.

Na Gorenjskem, kjer je za danes napovedano, da bo zapadlo največ, tudi do pol metra snega, je zjutraj in dopoldne zaenkrat padlo le nekaj centimetrov snega. Zimske službe trenutno predvsem posipajo ceste, če bo zapadlo več snega, pa so pripravljene na pluženje.

Gorenjski policisti ob tem opozarjajo, da je prepovedano metati kepe v avtomobile, zaradi česar so že ukrepali proti skupini mladih.

Policija sicer voznikom svetuje, da v zimskih razmerah hitrost vozila zmanjšajo in jo prilagodijo razmeram ter stanju vozišča. Prav tako naj vozniki povečajo varnostno razdaljo, zavirajo naj narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Po drugi strani pa naj vozniki ne spreminjajo smeri vožnje sunkovito, podobno pa naj ravnajo pri speljevanju. Med drugim policija v tovrstnih razmerah svetuje zbranost med vožnjo in strpnost do ostalih udeležencev v prometu.