Slovenija

Mariborskem podjetju 10.000 evrov kazni zaradi piratskih programov

STA / J. P.
30. 1. 2014, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mariborskemu podjetje Nanotehnik je bila zaradi nameščanja nelicenčne programske opreme izrečena pogojna obsodba, v okviru katere je bila določena kazen v višini 10.000 evrov, so sporočili iz organizacije The Software Alliance (BSA), ki se bori proti nelegalni uporabi programski opreme.

Kot so zapisali, je bila prijava zoper podjetje podana na podlagi kampanje skrivnih nakupov, ki je pokazala, da so prodajalci podjetja na računalnik skrivnega kupca namestili nelicenčno programsko opremo.

Pogojna obsodba in denarna kazen v višini 10.000 evrov, izrečeni podjetju Nanotehnik, sta posledica kršitve materialnih avtorskih pravic.

"Nadaljnje preiskave so razkrile, da je v obdobju med letoma 2009 in 2010 Nanotehnik nelegalno namestil nelicenčno programsko opremo več kupcem. Skupna tržna vrednost nameščene nelicenčne programske opreme je presegala 8000 evrov," so zapisali.

Pogojna obsodba in denarna kazen v višini 10.000 evrov, izrečeni podjetju Nanotehnik, sta posledica kršitve materialnih avtorskih pravic, so zapisali v BSA. Poleg omenjene obsodbe in denarne kazni so bile zaradi prodaje in nameščanja nelicenčne programske opreme na pogojne zaporne kazni obsojene tudi tri fizične osebe, in sicer vodja poslovne enote Protech in dva druga zaposlena.