Svet

Vladna koalicija razpadla zaradi prodaje javne energetike

STA/M.J:
30. 1. 2014, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaradi spora glede prodaje deleža največjega energetskega podjetja na Danskem, javnega Dong Energy, je danes razpadla levo usmerjena danska vladna koalicija. Iz nje je namreč izstopila socialistična ljudska stranka DF. S tem je vlada ostala brez šestih ministrov, a naj bi vseeno preživela.

Dansko je od jeseni 2011 vodila manjšinska vlada v sestavi socialdemokratov, socialistične ljudske stranke in socialnih liberalcev. Pred tedni pa je izbruhnil politični spor okoli prodaje deleža javne energetike Dong Energy ameriški investicijski banki Goldman Sachs.

Prodaji so odločno nasprotovali v DF, ki je predstavljala najbolj levi del v vladi socialdemokratske premierke Helle Thorning.

"Do konca smo vztrajali pri svojem stališču glede Donga," je na današnji novinarski konferenci povedala dosedanja predsednica DF in ministrica za socialne zadeve in integracijo Annette Vilhelmsen. Ob odhodu iz vlade je odstopila z obeh položajev.

Skupaj z njo je iz vlade odšlo šest ministrov. A vlada naj bi preživela, saj je Vilhelmsenova nakazala, da njena stranka ne bo odšla v vrste opozicije.

Dong Energy je proizvajalec nafte, zemeljskega plina in električne energije, tako iz vetrnih kot termoelektrarn. V letu 2012 je imel za 67,2 milijarde kron (devet milijard evrov) prihodkov.

Država poseduje okoli 76-odstotni delež tega podjetja, katerega vodstvo je novembra lani podpisalo pogodbo o prodaji 19-odstotnega deleža Goldman Sachsu v zameno za osem milijard kron (1,1 milijarde evrov).