Slovenija

Fotono kupila ameriška družba Technology4Medicine

STA/M.J.
30. 1. 2014, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državna PDP je na današnji dražbi svoj 70,5-odstotni lastniški delež v proizvajalcu laserskih izdelkov Fotona prodala ameriški družbi Technology4Medicine, ki bo družbo kupilo skupaj s skladom Gores, poročata časnika Finance in Delo. Američani bodo za celotno podjetje plačali 18 milijonov evrov, PDP pa bo dobila 12,6 milijona evrov.

Fotona.si

Toliko je bila tudi izklicna cena na današnji dražbi, poročajo Finance. PDP se je sicer dolgo časa pogovarjala o prodaji uspešnega visokotehnološkega ljubljanskega podjetja, a po navedbah iz medijev se s potencialnimi kupci ni uspela dogovoriti o ceni. Zato so se na koncu v državnem upravljavcu premoženja odločili za izvedbo dražbe.

Pogodbo je PDP z ameriškim kupcem že podpisala, po izpolnitvi odložnih pogojev pa bo sledila prevzemna ponudba, kjer bodo imeli možnost izstopa vsi delničarji. Teh je 1.158. Poleg PDP sta večji lastniki podjetja še G.I. Dakota Investments v lasti Igorja Laha in Iskra, ki jo vodi Dušan Šešok.

Technology4Medicine je s Fotono po pisanju Dela povezan že več let, saj je njen glavni distributer za Severno Ameriko.

Direktor Fotone Matjaž Lukač je novembra lani za Delo ocenil, da bi bili Američani primeren strateški kupec za Fotono.

Po domžalskem Heliosu je tako Fotona druga družba s seznama 15 podjetij, namenjenih za prodajo, ki bo dobila novega lastnika.