Svet

Čistke v Turčiji: Na udaru policija in sodstvo

STA
22. 1. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Turške oblasti so danes izvedle novo čistko v vrstah policije in sodstva. Samo v Ankari so odstavili ali premestili okrog 470 policistov v okviru ukrepov, ki so sledili izbruhu obsežnega korupcijskega škandala. Vanj so vpleteni številni politiki in podjetniki, med drugim tudi zavezniki vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Dolenjski list

Tarča čistke so bili poleg policistov tudi sodniki in tožilci, saj je turški Vrhovni odbor za sodnike in tožilce (HSYK) v torek s položajev odstranil 96 sodnikov in tožilcev. V zadnjih tednih je bilo odstavljenih ali premeščenih najmanj 2000 policistov in pripadnikov sodstva, kritiki pa so te čistke označili za poskus oviranja korupcijskih preiskav.

 

Podkupovanje, pranje denarja, tihotapljenje zlata ...

Več deset ljudi, med drugim tudi sinovi ministrov, javni uslužbenci in podjetniki, je prejšnji mesec postalo tarča preiskav zaradi suma podkupovanja v okviru gradbenih projektov, pranja denarja, tihotapljenja zlata in drugih kaznivih dejanj. A Erdogan in njegovi zavezniki trdijo, da gre za poskus udara s strani podpornikov vplivnega islamskega klerika Fethullaha Gulena, ki je bil nekoč podpornik AKP, sedaj pa živi v izgnanstvu v ZDA. Gulen naj bi po trditvah Erdoganovega tabora poskušal zamajati vlado pred marčevskimi lokalnimi volitvami.

 

V tujini kritike

Ukrepi Erdoganove vlade proti sodstvu so naleteli na kritike v tujini. EU je Erdoganu v sredo med njegovim obiskom v Bruslju dejala, da je Turčija dolžna spoštovati demokratično načelo ločitve oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno ter zagotoviti neodvisnost sodstva.

V turškem parlamentu se danes kljub temu nadaljuje razprava o reformi sodstva, s katero bi imela vlada med drugim večji vpliv pri imenovanju članov HSYK, sicer najvišjega pravosodnega organa v državi.