Svet

Schumacherjeva koma je terjala svoj davek

J. P.
22. 1. 2014, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družina Michaela Schumacherja se je včeraj na njegovi uradni spletni strani zahvalila vsem oboževalcem za njihove dobre želje.

Arhiv Svet24

Sedemkratni svetovni prvak Formule 1 je v času pisanja v umetni komi že 24 dni. Njegova družina je zapisala: »Vemo, da je borec in da se ne bo vdal. Globoko smo ganjeni, da dobre želje še kar prihajajo. To nam daje moč. Hvala vam vsem.« Schumacherjevo stanje je stabilno, sicer pa o zdravljenju od zdravnikov v bolnišnici v Grenoblu ni slišati praktično ničesar.

Paciente z možganskimi poškodbami dajo v umetno komo, da zmanjšajo količino kisika, prihajajočega v organ.

Paciente z možganskimi poškodbami dajo v umetno komo, da zmanjšajo količino kisika, prihajajočega v organ. Tako se možgani na račun zmanjšanega delovanja zdravijo. Vendar pa takšna kome po navadi trajajo maksimalno dva tedna, nekateri poznavalci pa že dvomijo, da si bo voznik zadostno opomogel, da bi ga lahko povrnili v zavest. Jean-Marc Orgogozo, profesor nevrologije z univerze v Bordeauxu, je tako dejal: »Vsak dan v komi zmanjšuje možnosti za izboljšave.«

Po poročanju avstrijske spletne strani Format.at bi Michael Schumacher zaradi resnih možganskih poškodb lahko ostal v trajnem vegetativnem stanju, znanem tudi kot apalični sindrom. To naj bi pomenilo, da se njegovo stanje ne bi pretirano spremenilo, četudi ga medicinsko osebje zbudi iz kome. Na avstrijski spletni strani so zapisali še, da so možnosti okrevanja v takšnem primeru pod petdesetimi odstotki.

Apalični sindrom

Zdraviti ga ni mogoče, ga pa je mogoče ublažiti z dobro nego. Bolniki lahko živijo več let – povsem mogoče je, da si opomorejo, a je to le malo verjetno. Pogosto se zgodi, da imajo odprte oči in da gledajo, vendar pa je to zgolj posledica živčnega impulza.