Svet

V Franciji zaskrbljeni zaradi odhajanja mladih borcev

STA/M.J.
19. 1. 2014, 18.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Konflikt v Siriji pritegne vse več francoskih najstnikov, ki se želijo pridružiti skupinam džihadistov v boju proti silam predsednika Bašarja al Asada, je danes opozoril francoski notranji minister Manuel Valls. "Fenomen me vse bolj skrbi," je Valls povedal francoskim medijem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Reuters

Po Vallsovih besedah se je trend mladih borcev, namenjenih v Sirijo, v zadnjih tednih okrepil. Kakih deset francoskih mladoletnikov je že šlo v Sirijo ali pa si tega želijo. "To zame predstavlja največjo nevarnost, s katero se bomo soočali v prihodnjih letih," je poudaril minister.

Francoske oblasti ocenjujejo, da se trenutno na strani sirskih upornikov bori okoli 250 francoskih državljanov oziroma prebivalcev. 21 jih je v bojih umrlo, kakih 100 naj bi jih bilo na poti v Sirijo, 76 pa se jih je že vrnilo.

Tožilci v francoskem Toulousu so v petek opozorili na primer dveh 15-letnikov, ki sta se iz Francije odpravila v Turčijo z namenom pridružiti se sirskim upornikom. Oče enega od mladostnikov je povedal, da sta fanta odpotovala 6. januarja z namenom povezati se z borci Al Kaide, potem ko "so jima oprali možgane na internetu".

Valls je pojasnil, da novačenje večinoma ne poteka v mošejah, pač pa najpogosteje na spletu.

Tudi nekatere druge evropske države so že izrazile zaskrbljenost zaradi državljanov, ki se odločijo boriti v Siriji. Tam je skoraj triletni konflikt doslej terjal več kot 130.000 smrtnih žrtev. Decembra lani sta belgijsko in francosko notranje ministrstvo ocenili, da naj bi s skupinami, povezanimi z Al Kaido, v Siriji sodelovalo med 1500 do 2000 mladih Evropejcev.

Evropska komisija je v sredo opozorila, da bodo takšni mladi predstavljali grožnjo ob vrnitvi nazaj v domače države. Valls je danes to skrb ponovil. "Nevarnost za nas in naše interese preži v njihovi vrnitvi," je poudaril.