Svet

V novem valu nasilja v Iraku več deset mrtvih

STA/N.J.
14. 1. 2014, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V nizu napadov, ki so v ponedeljek zvečer pretresli Bagdad in njegovo okolico, je umrlo najmanj 30 ljudi, so danes sporočili varnostni in bolnišnični predstavniki. Gre za zadnji val nasilja, ki v državi, kjer se krepijo napetosti med suniti in šiiti, v zadnjih mesecih močno narašča.

Reuters

Tarče so bili civilisti

V iraški prestolnici so v ponedeljek zvečer eksplodirali štirje avtomobili bombe. Do napadov je prišlo tako v šiitskih kot sunitskih predelih mesta, tarče pa so bili civilisti. Eksplozije so odjeknile na tržnici, na javnem zborovanju ter v bližini niza trgovin z alkoholnimi pijačami. Ubitih je bilo najmanj 27 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Poleg tega so v strelskem napadu na policijsko nadzorno točko v predmestju Madaina, južno od Bagdada, umrli trije policisti, še šest je bilo ranjenih. Za niz napadov ni odgovornosti prevzela še nobena skupina, pogosto pa usklajene napade v Bagdadu in njegovi okolici izvajajo sunitski skrajneži.

Iraške varnostne sile so medtem v provinci Anbar še vedno vpete v spopade z uporniki, povezanimi z Al Kaido. Ti v provinci nadzorujejo celotno Faludžo ter dele Ramadija. Novo nasilje krepi zaskrbljenost, da Irak drsi nazaj v sektaško vojno, v kateri je v letih 2006 in 2007 umrlo več deset tisoč ljudi.