Svet

Protestniki obkolili številna ministrstva

STA/M.J.
14. 1. 2014, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tisoči tajskih protestnikov so danes obkolili vladne stavbe v Bangkoku in zaposlenim preprečili prihod na delo. S tem po ponedeljkovi blokadi prometa v mestu nadaljujejo prizadevanja za ohromitev prestolnice, s katero želijo okrepiti pritisk na vlado, naj odstopi.

Reuters

Več tisoč protestnikov se je zbralo pred carinskim uradom, obkolili so tudi ministrstva za trgovino, delo ter informacijsko tehnologijo. Gre za taktiko, ki so jo v okviru večmesečnih protestov uporabili že večkrat, a jim vendarle še ni uspelo doseči odstopa vlade premierke Yingluck Shinawatra.

Potem ko so protestniki v ponedeljek začeli s poskusom ohromitve mesta, v Bangkoku tudi danes ostaja blokiranih več križišč, iz zvočnikov pa odmevajo nagovori protestnikom. Njihovo število je sicer danes upadlo, saj so so se številni vrnili na delo.

Dobro organizirano gibanje protestnikov napoveduje, da bodo zasedali dele 12-milijonskega mesta, dokler Yingluck ne zapusti položaja. Napovedujejo tudi, da bodo bojkotirali bližajoče volitve. Te je premierka sklicala decembra, da bi pomirila protivladne proteste, najhujše po letu 2010.

Najbolj vneti protestniki so zagrozili z zasedbo borze in sedeža za nadzor zračnega prometa, če Yingluck ne odstopi v nekaj dneh.

Namestnik premierke Surapong Tovichakchaikul vztraja, da vlada še vedno deluje, blokada prestolnice pa bo po njegovih pričakovanjih trajala teden dni. Protestnike je pozval, naj se pridružijo pogovorom za iskanje poti iz krize.

Politično nasilje Tajsko pesti, odkar je bil v vojaškem udaru leta 2006 strmoglavljen starejši brat sedanje premierke, milijarder Thaksin Shinawatra. Ta sedaj živi v tujini in je še vedno zelo priljubljen med ljudmi, opozicija pa sedanji vladi očita, da je le orodje v njegovih rokah. Očita ji tudi korupcijo in poneverjanje javnih sredstev.