Vreme

Pripravljajo se na rekordne temperature

STA/M.J.
14. 1. 2014, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avstralijo je zajel vročinski val, ki s sabo prinaša rekordne temperature. Oblasti so posvarile pred izbruhom požarov. Gre za enega od najhujših in najbolj nevarnih obdobij od leta 2009, ko je v požarih na tako imenovano črno soboto umrlo 173 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciklon.si

Huda vročina bo zajela večji del jugovzhoda celine. Zvezna država Viktorija, kjer so požari leta 2009 uničili celotne vasi in več kot 2000 domov, se znova pripravlja na ekstremno vreme in plamene.

"Prihodnji štirje dnevi bodo očitno med najbolj nevarnimi, kar smo jih v Viktoriji imeli od črne sobote," je posvaril premier zvezne države Peter Ryan. V visoki pripravljenosti je več deset tisoč gasilcev, skupno 1290 brigad, je dodal in opozoril, da naj bi bilo najhuje v petek, ko so poleg vročine napovedani še močni vetrovi.

Ekipe v Viktoriji so svojo pripravljenost že lahko preverile na dveh manjših travniških požarih, ki pa so jih uspeli obvladati. Požari že divjajo tudi v sosednji zvezni državi Južna Avstralija.

Obe omenjeni zvezni državi se sicer pripravljata na temperature, ki bodo več dni zapored presegle 40 stopinj Celzija. Podoben vročinski val je državo zajel pred požari leta 2009, ki so bili po številu žrtev najhujša naravna nesreča v zgodovini sodobne Avstralije. V vročinskem valu je takrat umrlo 374 ljudi, še 173 žrtev so terjali požari.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Melbourne izkusil najdaljše obdobje vročega vremena v zadnjih 100 letih. V Tasmaniji so temperature 18 stopinj nad januarskim povprečjem in so že podrle več rekordov. Na teniškem turnirju Australia Open se je zgrudil pobiralec žog, poročajo pa tudi o plastenkah vode, ki so se praktično stopile.

V visoki pripravljenosti so tudi bolnišnice, ki so vpoklicale vso razpoložljivo osebje.

Vročinski val je sicer Avstralijo zajel z zahoda, kjer je požar v bližini Pertha v nedeljo uničil 52 domov in terjal eno življenje. Več sto ljudi, ki se je zateklo v evakuacijske centre, se je te dni lahko vrnilo na ogled svojih domov oziroma tega, kar je od njih ostalo. Številni so ostali praktično brez vsega.