Slovenija

Polarni mraz,povzročil motnje v dobavi nafte

STA/M.J.
14. 1. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem elektronskem trgovanju v Aziji rahlo zvišale. Podražitve pa je blažila novica, da bo dogovor svetovnih velesil z Iranom, ki bo imel za posledico večji dostop do iranske nafte, v veljavo stopil 20. januarja.

Teksaška lahka nafta z dobavo v februarju se je podražila za 21 centov na 92,01 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent zvišale za cent na 106,76 dolarja za sod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran, član Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), je decembra po podatkih ameriške uprave za energetske informacije (EIA) dnevno načrpal 2,8 milijona sodov nafte.

"Vlagatelji so zavedajo, da bodo cene nafte pod močnim pritiskom, če se iranska nafta morebiti vrne na trg," je prepričan analitik pri sydneyjski družbi Fat Prophets David Lennox.

Ob tem je izpostavil, da vlagatelji že težko pričakujejo zadnje podatke o obsegu zalog ameriške surove nafte, ki naj bi bili znani v sredo. Številke naj bi razkrile, kako so rekordno nizke temperature vplivale na porabo črnega zlata.

Polarni mraz, ki je zajel sever in severovzhod ZDA, je poleg občutnega povečanja povpraševanja povzročil tudi motnje v dobavi nafte.