Svet

Orban na obisku pri Putinu

STA/M.J.
14. 1. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban se mudi v Moskvi, kjer bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom predvidoma razpravljal o ruskem sodelovanju pri širitvi edine madžarske jedrske elektrarne. Rusija je sicer dobaviteljica okoli 80 odstotkov vse madžarske nafte in 75 odstotkov v državi porabljenega zemeljskega plina.

Facebook, Twitter

Iz Kremlja so v izjavi sporočili, da tesni trgovinski in energetski partnerici "vsebinsko razpravljata" o izgradnji dodatnih kapacitet madžarske jedrske elektrarne Paks. Izjava izpostavlja, da Paks proizvede 40 odstotkov energije, porabljene na Madžarskem.

"Pogajanja z Madžarsko so vstopila v aktivno fazo," je medtem povedal prvi mož ruske korporacije za jedrsko energijo Rosatom Sergej Kirijenko. Madžarski časnik Nepszabadsag je poročal, da bosta Budimpešta in Moskva v času Orbanovega obiska najverjetneje podpisali sporazum o širjenju elektrarne.

Paks upravlja madžarski državni MVW, podjetje, ki tudi uvaža zemeljski plin in se želi z ruskim gigantom Gazpromom pogajati o znižanju cen.

Madžarski parlament je leta 2009 potrdil odločitev o izgradnji dodatnih dveh reaktorjev ob štirih, ki so v Paksu trenutno aktivni. Interes za sodelovanje v izgradnji so med drugim izrazili francoska Areva, ameriški Westinhouse ter japonski in južnokorejski dobavitelji.

A Nepszabadsag izpostavlja, da je Rosatom edini, ki je pripravljen ponuditi pomoč pri financiranju.

Sklenitev sporazuma z Rusijo bi sicer lahko sprožila plaz kritik na Madžarskem, saj država sploh še ni zagnala formalnega procesa zbiranja ponudb.

Reuters