Svet

Ameriško zračno bazo na japonski Okinavi bodo preselili

STA
27. 12. 2013, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Guverner japonske Okinave je danes potrdil selitev ameriške vojaške baze na otoku. Odobril je namreč pričetek gradnje nove baze na severu otoka, s katero naj bi zamenjali zračno bazo Futenma, ki se nahaja v osrednjem delu otoka. Kljub temu si na Okinavi prizadevajo za dokončen umik ameriških vojakov.

Kljub temu, da je guverner Okinave Hirokazu Nakaima odobril pričetek gradnje baze na severu Okinave, je danes novinarjev dejal, da s tem ni spremenil svoje zaobljube, da bazo umakne z otoka, za kar se zavzema že več let.

Odobritev Nakaime predstavlja preboj pri dogovarjanju o bazi Futenma, ki se nahaja na gosto poseljenem predelu otoka. Pogovori so se začeli že leta 1996 in ZDA so leta 2006 obljubile, da bodo bazo preselile na obalo, vendar so temu številni na Okinavi ostro nasprotovali, saj so si želeli zmanjšanja ameriške vojaške prisotnosti na otoku in Japonskem.

Pri tem ne gre le za njihovo nasprotovanje ameriških vojaški prisotnosti, razlog za nezadovoljstvo so tudi kazniva dejanja ameriških enot. Odmeven je bil zlasti primer posilstva 12-letne deklice leta 1995.

A kljub današnji odobritvi gradnje, na katero so se nekateri prebivalci otoka že burno odzvali, strokovnjaki opozarjajo, da to še ne pomeni dejanskega začetka gradnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ne verjamem, da bo baza kdajkoli zgrajena, predvsem zaradi ostrega nasprotovanja na Okinavi," je menil japonski profesor političnih znanosti in strokovnjak za ameriško-japonske odnose Akikazu Hašimoto.