Svet

Konec Kuharice za anarhiste?

A.Š.
17. 12. 2013, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bill Powell, avtor kontroverzne knjige The Anarchist Coobook, hoče umik knjige.

Knjiga iz leta 1971 vsebuje številne napotke za izdelavo razstreliv in mamil. Čeprav mnogi recepti nimajo navedenih točnih vrednosti, pa knjigo povezujejo s številnimi terorističnimi napadi.

Knjigo je Powell spisal, ko je bil star 19 let. Sam pravi, da jo je naredil kot protest proti vietnamski vojni in nasilje  je po njegovem mnenju dovoljena oblika protestov za politične spremembe. Čeprav je Powell svojo knjigo zagovarjal, pa zdaj meni, da bi morala tiho in takoj izginiti iz založniškega posla.

»Rad bi poudaril, da se ne strinjam z vsebino knjige in bi bil zelo srečen, če bi ta publikacija nehala izhajati. Mislim, da je narobe razumljena in potencialno nevarna knjiga.«

Po izdaji knjige se je Powell poročil, postal oče in učitelj v šoli.

Na drugi strani se založnik z njegovimi zahtevami ne strinja. V zadnjih 42 letih je bila knjiga prodana v več kot dveh milijonih izvodov. Oblasti so jo povezale s številnimi izbruhi nasilja, tudi z bombo v Oklahoma Cityju leta 1995 in poboju v Columbineu leta 1999.

Zdaj je knjiga povezana tudi s streljanjem v srednji šoli v Coloradu, 13. Decembra, ko je 18-letnik vstopil v šolo z mačeto, številnimi eksplozivnimi napravami in puško.

Med njegovimi stvarmi so v preiskavi našli tudi izvod knjige. Po mnenju vrhovnega sodišča ZDA knjige ni mogoče prepovedati, razen če bi izzvala množično kršenje zakonov.