Svet

V spopadih v Jubi ubitih 66 vojakov

STA
17. 12. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V spopadih, ki že dva dni divjajo v prestolnici Južnega Sudana, je bilo ubitih najmanj 66 vojakov, so sporočili v vojaški bolnišnici v Jubi. Pred spopadi med različnimi frakcijami znotraj južnosudanske vojske se je v oporišče ZN v mestu zateklo 13.000 ljudi.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes po telefonu govoril z južnosudanskim predsednikom Salvo Kiirom, ki je v ponedeljek obtožil sile, zveste bivšemu podpredsedniku Rieku Macharju, da so poskušale izvesti državni udar.

Ban je pozval k takojšnji ustavitvi spopadov in izrazil zaskrbljenost ob poročilih, da so tarča spopadov pripadniki določenih skupnosti. "Vse civiliste je treba zaščititi ne glede na njihovo etnično pripadnost," je poudaril. Kiir in Machar prihajata iz rivalskih etničnih skupin.

Generalni sekretar ZN je Kiira pozval, naj ponudi dialog svojim nasprotnikom in poskuša rešiti nesoglasja na miren način.

Zaskrbljenost nad razmerami v najmlajši državi sveta je danes izrazila tudi Afriška unija. Organizacija poziva vlado, vodstvo države in vse vpletene, naj se vzdržijo nasilja in izognejo zaostrovanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.