Slovenija

V Slovenijo prihaja generalni sekretar zveze NATO

STA
17. 12. 2013, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen bo predvidoma 24. januarja prihodnje leto obiskal Slovenijo, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri zvezi Nato.

Obisk bo potekal v sklopu obeležitve desete obletnice članstva Slovenije v zvezi Nato, zato bo predvidoma v ospredju pogovorov ocena dosedanjega sodelovanja in izkušenj članstva Slovenije v zavezništvu, med drugim slovenski prispevki v operacije, kot sta operacija na Kosovu Kfor in operacija v Afganistanu Isaf.

Prav tako se pričakuje pregled priprav na vrh Nata septembra 2014 in s tem povezano obravnavo politike odprtih vrat zavezništva, s poudarkom na Zahodnem Balkanu. Predvidena je tudi izmenjava stališč o odnosih Nata in Rusije, sodelovanju Nata in EU ter stanju na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, so pojasnili na predstavništvu.

To bo tretji obisk Rasmussena v vlogi generalnega sekretarja Nata v Sloveniji.

Danec, ki je položaj leta 2009 prevzel od Nizozemca Jaapa de Hoopa Schefferja, je Slovenijo obiskal julija lani v sklopu rednih obiskov v zaveznicah ter novembra 2009, ko se je na Brdu udeležil seminarja o novem strateškem konceptu zavezništva.