Svet

Mineva pol stoletja od smrti Johna F. Kennedyja

STA/M.J.
22. 11. 2013, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes mineva natančno 50 let od umora ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dogodek je pretresel ZDA in odmeval po vsem svetu, aktualen pa je tudi še danes. O atentatu namreč krožijo številne teorije zarote, javnost pa z navdušenjem sprejema tudi pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja nekdanjega ameriškega predsednika.

Za Kennedyja je bil usoden 22. november 1963, ko se je mudil v Dallasu. Uradna preiskava je ugotovila, da ga je s streli ubil privrženec komunizma Lee Harvey Oswald.

Uradne razlage niso zadovoljile vseh. Tako danes o Kennedyjevi smrti obstaja več teorij zarot, po katerih naj bi bili v atentat vpleteni Fidel Castro, Moskva, Cia, mafija in celo vesoljci.

V spomin na ubitega predsednika bodo danes zastave v ZDA spuščene na pol droga. Odločitev je sprejel zdajšnji predsednik Barack Obama, ki je Kennedyja označil za "izjemnega služabnika države, vizionarja in idealista".

Po vseh ZDA bodo potekale maše v Kennedyjev spomin, v Dallasu pa se bodo ob 12.30 po lokalnem času dogodka izpred pol stoletja spomnili z minuto molka. Na trgu Dealey, kjer je bil ubit Kennedy, bo spominska slovesnost, na kateri pričakujejo okoli 5000 ljudi.

Več dogodkov bo tudi v Bostonu v zvezni državi Massachusetts, kjer je bil rojen JFK.

Kennedy, prvi televizijski predsednik, je mlade Američane mobiliziral s svojimi mirovnimi korpusi za pomoč v revnih državah, postavil je cilj poti na Luno, mirno je razrešil kubansko jedrsko raketno krizo ter začel pogajanja s tedanjo Sovjetsko zvezo o razorožitvi. Začel pa je tudi največjo ameriško vojno katastrofo - Vietnam.

Najmlajši ameriški predsednik je imel tudi razburkano zasebno življenje. Medtem ko so bili Američani očarani nad njegovo elegantno soprogo Jackie, se je sam večkrat zabaval z različnimi ženskami, med drugim tudi z legendarno Marilyn Monroe.