Svet

Rešili so jo od mrtvih

S.R.
5. 11. 2013, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Reševalci in zdravniki imajo nov način za reševanje ljudi, ki so zaužili preveliko količino drog. Zdravilo je celo tako učinkovito, da lahko celo oživi ljudi, ki so predozirali.

Novo zdravilo se imenuje Naloxone in lahko osebe, ki so zaužile preveliko količino drog zopet oživi. A le, če ga oseba dobi dovolj hitro. Sedaj pa se je v javnosti znašel posnetek, ki prikazuje, kako so odvisnico s tem zdravilom uspešno oživili. Heroin se namreč veže na receptorje v možganih in upočasni telo. V kolikor ga je preveč, oseba preneha dihati. Naloxone pa sprosti te receptorje in tako zopet oživi osebo.

Liz se je kmalu po predoziranju prijavlia na kliniko za odvajanje.

Zagovorniki zdravila želijo z objavo posnetka doseči, da ga bo administracija za nadzor zdravil odobrila in da bo prišlo v splošno rabo. CNN je objavil video posnetek odvisnice, ki ji je prav to zdravilo rešilo življenje. 29-letna odvisnica po imenu Liz droge jemlje že od 11. leta starosti. Nazadnje je vzela prevelik odmerek heroina. Adam Wigglesworth in Louise Vincent, ki prostovoljno sodelujeta z organizacijo, ki odvisnikom daje čiste igle sta Liz našla avgusta letos. Bila je zelo neodzivna, ustnice so ji že pomodrile, dihala je zelo plitvo. A kljub temu sta jo z dvema dozama Naloxona uspela oživiti. Dogodek na videu so potrdili tudi štirje zdravniki z urgence.

Zdravilo je celo tako učinkovito, da mnogi lobirajo k temu, da bi ga imeli vsi reševalci in običajni ljudje, ki bi zdravilo osebi v nevarnosti lahko dali še pred prihodom reševalcev. Za Liz se je zgodba srečno končala, kmalu po predoziranju pa se je prijavila na kliniko za odvajanje.