Slovenija

Za lanski rop banke v Sežani prijeli dvojico Italijanov

STA / S.R.
5. 11. 2013, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija je minule dni uspešno preiskala lanski oborožen rop banke v Sežani. Potem ko so ob sodelovanju z italijanskimi organi prišli na sled četverici italijanskih državljanov z območja Bergama, so minuli teden v Kopru aretirali dva izmed njih. Za mlajšega med njima je analiza DNK potrdila, da je bil za volanom vozila, ki so ga uporabili pri ropu.

PU

Trije zamaskirani moški, ki so lanskega septembra oropali sežansko banko, so s strelnim orožjem in noži v času ropa zadrževali kar 15 bančnih uslužbencev in najmanj devet strank. Po ropu je trojica zbežala z ukradenim twingom bele barve z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami, ki so ga zapustili v Sežani, od tod pa so prek Fernetičev odšli v Italijo, je potek ropa na današnji novinarski konferenci povzel vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič.

Na to, da roparji izhajajo iz Italije, je nakazovalo več indicev, med drugim dejstvo, da so roparji med seboj komunicirali v italijanščini. V sodelovanju s policijskimi organi iz Trsta in Bergama je policija prišla na sled 62-letniku z območja Bergama, čigar avtomobil so opazili na našem območju tako v času tatvine twinga kot nato na dan ropa.

Italijanska policija je možakarja preverjala v družbi z Italijanoma, starima 49 oz. 39 let, ki sta bila tamkajšnjim organom že znana zaradi vpletenosti v več kaznivih dejanj, vključno z oboroženimi ropi. 39-letnika so v preteklosti obravnavali za kazniva dejanja v sostorilstvu z več osebami, med katerimi je bil tudi 24-letni Eugenio Russo. Ta je avgusta 2011 s pajdašem Mattio Zambettijem oropal banko v Luciji, med begom, ki je sledil, pa je streljal na policista.

Tudi pridobljeni izpisi telefonskih pogovorov osumljenih so potrdili, da sta vsaj dva izmed osumljencev ropa v Sežani bila v Sloveniji na dan kraje twinga in ob tatvini registrskih tablic. Policija je marca pri Fernetičih obravnavala eno od vozil, ki so jih roparji uporabili, poleg 39-letnika iz Bergama pa so kot sopotnika identificirali njegovega 46-letnega rojaka, ki je bil italijanskim organom v preteklosti prav tako znan zaradi ropa. Vpletenost 46-letnika pri ropu v Sežani je potrdila tudi analiza telefonskih komunikacij med ostalimi osumljenci.

30. oktobra so koprski kriminalisti na parkirišču v Kopru opazili avtomobil, ki so ga roparji uporabili tudi v ropu banke v Sežani, istega dne pa so pri avtu prijeli 49- in 62-letna Italijana. V času 48-urnega odvzema prostosti so preiskali vozilo in analizirali njun DNK. Nacionalni forenzični laboratorij je naslednji dan potrdil ujemanje DNK profila 49-letnika z zavarovanimi DNK sledmi iz volana že omenjenega twinga.

1. novembra v večernih urah so oba osumljenca s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper oba odredil pripor. Za kaznivo dejanje ropa je sicer zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.

Na območju koprske policijske uprave so sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta obravnavali 22 ropov, lani v enakem obdobju pa 26. Letos beležijo tudi boljšo preiskanost ropov, ki je bila 45-odstotna, je navedel Jurič.