Svet

Skrajneži ovirajo volitve

STA / S.R.
3. 11. 2013, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skrajneži so po poročanju srbskih medijev danes popoldne motili glasovanje na lokalnih volitvah na Kosovu na več voliščih v Kosovski Mitrovici, v enem pa je izbruhnilo nasilje. Volivce so pozivali k bojkotu volitev, prvih od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008, ki potekajo na celotnem ozemlju države.

Volišče v šoli Sveti Sava so morali po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug predčasno zapreti, ker so neznanci vdrli v šolo ter začeli uničevati volilni material.

Do 16. ure naj bi sicer po navedbah kandidata za župana Kosovske Mitrovice Oliverja Ivanovića glasovalo 8,7 odstotka volivcev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Večina volivcev pa je glas oddala na voliščih v tistih delih mesta, kjer živi več albanskega prebivalstva, medtem ko je bila udeležba v delih mesta z večinskim srbskim prebivalstvom še nižja.

Srbski premier Ivica Dačić, ki je pred volitvami kosovske Srbe pozival, naj na volitvah oddajo svoj glas, je danes poudaril, da pozivi k bojkotu volitev ogrožajo preživetje Srbov na Kosovu. Opozoril je, da skrajneži kosovske Srbe vodijo v katastrofo.

Medtem ko je bila volilna udeležba med Srbi na severu Kosova nizka, pa je bila na drugih območjih v državi, kjer živijo Srbi, dokaj visoka, poročajo tuje tiskovne agencije.