Svet

Nato in Rusija z novo tehnologijo za odkrivanje bombašev

STA/M.J.
31. 10. 2013, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zveza Nato in Rusija sta v sredo sporočili, da jim je uspelo razviti sistem za odkrivanje eksplozivnih sredstev med množico ljudi, kar je velik napredek v boju proti terorizmu. Odkritje je še posebej pomembno v boju proti samomorilskim bombnim napadalcem, katerih tarča so velike množice ljudi v času prometnih konic ali športnih dogodkov.

Tehnologijo so junija testirali v podzemni železnici v neimenovanem evropskem mestu in ugotovili, da lahko z njo "od daleč zaznajo razstrelivo, v realnem času in ne da bi zmotili tok potnikov", so sporočili iz Nata.

Sistem je sestavljen iz vrste senzorjev in tehnologije za mikrovalovno zaznavanje, ki omogoča zaznavo nepravilnosti v molekularnih strukturah.

Projekt, ki je stal 4,8 milijona evrov, so zadnja štiri leta poleg Nata in Rusije financirale še Velika Britanija, Francija, Italija, Turčija in ZDA, tehnologijo pa so razvijala nizozemska, francoska, nemška, italijanska in ruska podjetja ter laboratoriji.

Sistem STANDEX "bi lahko Natovim zaveznikom in Rusiji pomagal pri preprečevanju terorističnih napadov, kot so bili tisti na javni promet v Londonu, Madridu in Moskvi," so sporočili iz Nata in napovedali, da ga bodo skupaj z Rusijo kmalu preizkusili na podzemni železnici v Sankt Peterburgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zveza Nato je pri tem še zagotovila, da lahko z novo tehnologijo nadzor opravljajo ob "popolnem spoštovanju mednarodne varnostne zakonodaje".

Sistem bo industrija sedaj še naprej razvijala, po dveh letih pa naj bi ga namestili v glavne sisteme podzemnih železnic, letališč in velikih športnih stadionov.