Svet

Več policistov povezanih z zločini

STA/M.J.
30. 10. 2013, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Notranja preiskava v grški policiji je pokazala, da je bilo deset policistov povezanih s kriminalnimi dejavnostmi neonacistične stranke Zlata zora. Močno je tudi poraslo število ekstremističnih napadov, v katere so bili vpleteni policisti. Grški minister za javni red Nikos Dendias je ob tem ocenil, da gre policija skozi "operacijo samoočiščenja".

"Skupaj je bilo zaradi različnih zločinov aretiranih 15 policistov (...) Deset od njih je bilo posredno ali neposredno povezanih s kriminalnimi dejavnostmi Zlate zore," je danes na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za notranje zadeve pri grški policiji Panagiotis Stathis.

Notranjo preiskavo je konec septembra odredil minister Dendias, potem ko so prišli na dan očitki, da policisti prikrivajo ali tolerirajo nezakonite dejavnosti Zlate zore, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je sicer že dolgo časa tarča kritik aktivistov za človekove pravice in grške opozicije, da namerno "ne vidi" aktivnosti Zlate zore.

Oddelek policije za notranje zadeve, ki je opravil preiskavo, je vzel pod drobnogled tudi domnevno vpletenost policistov v rasistične napade. Kot je glede tega danes povedal Stathis, se je med letom 2009 in oktobrom 2013 število "incidentov skrajnega policijskega vedenja" močno povečalo, vrh je doseglo v letu 2012.

Po umoru znanega protifašističnega grškega raperja, ki ga je 18. septembra zabodel samooklicani privrženec Zlate zore, so grške oblasti močno okrepile pritisk na to stranko.

Policija je sprožila obsežno preiskavo in šest poslancev Zlate zore je že bilo obtoženih. Trije, med njimi vodja stranke Nikos Mihaloliakos, ki je obtožen vodenja kriminalne organizacije, so v priporu v strogo varovanem zaporu.

Zlata zora je bila sicer dolgo povsem obrobna stranka na grškem političnem prizorišču, potem ko je Grčija zapadla v hudo finančno in gospodarsko krizo, pa je doživela razcvet. Lani je bila prvič izvoljena v parlament, kot tretja najmočnejša stranka je zasedla 18 poslanskih sedežev.

Sodni dokumenti jo, kot poroča AFP, povezujejo z dvema umoroma, tremi poskusi umora in številnimi napadi. Priče naj bi govorile o tem, kako vodilni člani stranke sodelujejo pri pretepanju priseljencev, izsiljevanju in morda celo tihotapljenju orožja.