Kultura

Parada ni več tabu!

Sonja Javornik
30. 10. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V izvrstnem srbskem filmu Parada je Miloš Samolov pokazal izjemen igralski talent. Navdušuje v vlogi homoseksualnega veterinarja, ki zaradi ljubezni obrede velik del Balkana s človekom, ki se ga sprva neizmerno boji. Parada zdaj v obliki serije prihaja tudi na spored Planet TV.

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić

Težavno temo vam je v filmu Parada uspelo prikazali na humoren način, kar je izjemno ...

Če tragično zgodbo prikažeš tragično, potem je vse skupaj tragično, lahko pa jo prikažeš malo drugače in s tem tudi poveš nekaj pomembnega. 

Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa povemo, da nekaj ni v redu!

Kako ste sodelovali z režiserjem Srđanom Dragojevićem?

Bilo je super. Kot režiser ima več kvalitet, sicer pa je tudi odličen scenarist. Pri tem upošteva vsako pripombo in namig, če je le v korist filma. To je kvaliteta, ki jo ima malo režiserjev. Sicer pa smo se z ekipo ves čas zafrkavali. Srđan je zbral ekipo od Vardarja do Triglava in ostalo mi je nekaj velikih prijateljstev. Počutil sem se kot na šolski ekskurziji, saj smo snemali v Makedoniji, Srbiji in na Hrvaškem.

Kdaj ste se najbolj zabavali?

Ne spomnim se več. Počutim se, kot da bi snemali pred desetimi leti, toliko stvari se je medtem zgodilo. Snemanje je bilo naporno, saj smo na dan posneli tudi do trideset kadrov. Tri mesece smo resno delali, zato smo izkoristili vsako priložnost za sprostitev. To smo še posebno potrebovali po kakšni težki sceni.

Nad vlogo homoseksualca sprva ni bil navdušen ...

Ali je Srđan pazil na vas, da se niste preveč sprostili?

Ni bilo treba, ker smo bili res pridni. Snemanje je bilo na prvem mestu in nikoli nismo šli zvečer ven, če je bilo treba zgodaj vstati. 

Ste dolgo razmišljali, ali bi sprejeli vlogo v filmu, saj je verjetno že to, da igrate homoseksualca, za koga v Srbiji lahko problem?

Srđan mi je povedal, o čem govori zgodba, in sem bil skeptičen, dokler nisem prebral scenarija. Potem sem vedel, da je to dobra vloga, s katero lahko igralec veliko naredi. Redke so namreč vloge, kjer lahko prikazuješ razvoj lika. 

Ali vam je bilo težko jokati na začetku filma?

Čakali smo trenutek, ko to lahko pride iz tebe. Takih scen je bilo več in ni uspelo vedno enako, vendar je bil direktor fotografije fenomenalen in nam je pomagal.

Ali imate občutek, da se je v Beogradu že kaj spremenilo, kar se tiče gejevskih pravic, ali je stanje še vedno tako napeto?

Tega res ne vem, zdi pa se mi, kot je povedal Dragan na tiskovni konferenci, da beseda parada nima več negativnega prizvoka. Če je pred tem kdo izrekel besedo parada, je bilo tako, kot da bi omenil Hitlerja. Zdaj ta beseda ni več tabu. Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa povemo, da nekaj ni v redu. 

Ali imate radi živali, tako kot vaš junak v filmu?

Zelo rad imam živali. Imel sem psa, ki je živel osemnajst let in je umrl od starosti, zdaj pa nimam nobene živali.

"Film je iskrena zgodba o tem, kaj vse je pripravljen človek narediti za pozornost ljubljene osebe, ne glede na to, katerega spola je. Parada je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od spolne, narodne ali verske pripadnosti. Zato je Parada veliko več kot film o gejevski paradi. Sámo dejstvo, da je koprodukcija Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije, pove veliko. Film je smešen in žalosten." Srđan Dragojević

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić

Vukašin Veljić, Srđan Bosnić